În cadrul proiectului pilot, un număr de 1.500 de bucureşteni aflaţi în grupa de risc (persoane cu vârste peste 55 de ani) vor beneficia gratuit de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal.
În funcţie de evoluţia şi rezultatele programului, Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, şi instituţiile partenere – Asociaţia „Sănătate pentru Comunitate” şi Centrul Medical Neolife – iau în calcul posibilitatea extinderii acestuia.
Directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, Alexandra Dobre, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că acesta este un proiect necesar.
„Este un proiect foarte necesar. Ne dorim ca prin acest program să completăm seria de activităţi medicale pe care am început-o în urmă cu un an. Înscrierile vor începe luni, 16 septembrie, începând cu ora 9,00, la Biroul de Relaţii cu Publicul al centrului din strada Ion Filitti nr. 8, sector 3, Bucureşti. (…) Cele 1.500 de teste sunt un prim pas”, a spus Alexandra Dobre.
Potrivit acesteia, cei care se înscriu pentru a beneficia de teste trebuie să aibă vârsta minimă de 55 de ani şi domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.
Programul va avea la baza o metoda de screening non-invazivă – Testul imunochimic fecal (FIT).
Beneficiarii din program vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse la laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariţiei unei suspiciuni, persoanele vor fi direcţionate către medicii specialişti în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii şi a analizelor anatomo-patologice.
Conform specialiştilor, supravieţuirea în cazul pacienţilor care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supravieţuire este de cel mult 20%.
Medicul primar gastroenterolog Victor Stoica de la Centrul Medical Neolife a spus că testele din cadrul programului sunt uşor de folosit şi nu sunt invazive.
Potrivit medicului, factorii care duc la apariţia cancerului colorectal sunt cel genetic, dieta, fumatul, consumul de alcool şi sedentarismul.
Medicul primar oncolog Dan Jinga a afirmat că stadiile 0, 1, 2 la cancerul colorectal sunt curabile, în timp ce stadiile 3 şi 4, deşi în ultima perioadă s-au obţinut rezultate „spectaculoase”, nu sunt cuprinse în această categorie.
„Învinge Cancerul colorectal. Un test pentru viaţă” este un program care propune creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la importanţa existenţei unui stil de viaţă sănătos şi cunoaşterea factorilor de risc.