Veste bună pentru iubitorii de pisici. Proiectul de eutanasiere a felinelor fără stăpân, retras din Parlament! Inițiatorul a fost amenințat și numit ucigaș

După mai multe presiuni publice și mesaje de amenințare, deputatul Daniel Toda își va retrage proiectul de lege dezbătut de iubitorii de pisici.
Alina Costache
14 mart. 2024, 12:33
Veste bună pentru iubitorii de pisici. Proiectul de eutanasiere a felinelor fără stăpân, retras din Parlament! Inițiatorul a fost amenințat și numit ucigaș
Veste bună pentru iubitorii de pisici. Proiectul de eutanasiere a felinelor fără stăpân va fi retras

Veste excelentă pentru iubitorii de pisici. Daniel Toda, deputat neafiliat, va retrage proiectul de lege depus la Parlament, ce viza capturarea pisicilor fără stăpân. Inițiativa a stârnit reacții puternice din partea opiniei publice și a provocat un val de critici la adresa acestuia.

Deputatul a explicat că a fost bombardat cu mesaje, lucru care l-a determinat să renunțe la propunerea legislativă. Chiar dacă a recunoscut că retrage proiectul „cu inima strânsă”, deputatul a mărturisit că a luat decizia în cntextul presiunilor și al polemicilor tot mai intense.

Citește și: Show de modă canină, concurs de pești exotici, prezentare de rase canine românești și internaționale și ședințe foto gratuite pentru pisici cochete și căței cu stil la PetExpo!

„Am trei pisici şi un câine. Pisicile sunt toate de rasă comună şi nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd pisici murdare, slabe sau bolnave alergând printre maşini, sperând să găsească o bucăţică de mâncare. Dar, astăzi (miercuri – n.r.), am primit mesaje în care am fost numit ‘ucigaş de pisici’, psihopat, ameninţat în fel şi chip.

De ce? Pentru că am iniţiat un proiect legislativ pentru a reglementa situaţia pisicilor fără stăpân. Fiindcă este reglementată doar situaţia câinilor fără stăpân, unităţile administrativ-teritoriale nu pot aloca fondurile necesare adăpostirii, tratamentului şi sterilizării lor. Mai mult, nu există nici obligaţia microcipării lor, ceea ce permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari fiindcă nimeni nu îi poate sancţiona”, a precizat deputatul pe Facebook.

Demersul legislativ propunea ca pisicile lăsate nesupravegheate să fie clasificate ca „animale fără stăpân”, să fie capturate, aduse în adăpsturi și, în anumite cazuri, să fie eutanasiate. Este vorba despre modificarea și completarea OUG nr. 155/2001, care reglementează programul de gestionare a animalelor fără stăpân și care se referă în prezent doar la gestionarea câinilor.

„În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia ‘animal fără stăpân’ are următoarea semnificaţie – orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, prevede propunerea legislativă iniţiată de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda şi susţinută de alţi cinci deputaţi neafiliaţi.

Conform proiectului, Consiliile locale sunt obligate să înființeze, în funcție de necesități, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân. De asemenea, acestea sunt obligate să amenajeze și să suplimenteze, din fonduri proprii și în conformitate cu cerințele proiectului, adăposturile publice pentru animalele fără stăpân au, de asemenea, responsabilitatea de a angaja cel puțin un tehnician veterinar în cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, pentru a se ocupa de evidență și supraveghere.

Citește și: Moartea unei pisici, o adevărată luptă cu primăria din Aroneanu. Stăpânii felinei au cerut daune de 40.000 de lei

Potrivit propunerii legislative, animalele fără stăpân vor fi găzduite în adăposturile serviciilor specializate pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Este obligatoriu ca populația să fie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare și opțiunile de adopție sau revendicare prin afișarea acestor informații la sediul adăpostului și al serviciului specializat.

Animalele diagnosticate ca fiind bolnave incurabil, conform evaluării medicului veterinar, în urma unui examen la care pot asista reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pentru protecția animalelor, și în baza fișei de observație, vor putea fi eutanasiate imediat conform prevederilor propunerii legislative.

„Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, mai stipulează proiectul.

Până la efectuarea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate. Costurile necesare implementării procedurilor prevăzute de actul normativ sunt suportate din bugetul local sau din alte surse. Acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopție se desfășoară conform normelor și măsurilor sanitar-veterinare. La acestea participă și reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor.

Reprezentanții asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor sunt implicați în aceste acțiuni. Atât în adăposturile publice ale serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân. Cât și în adăposturile private care colaborează cu Consiliile locale.

Interzicerea participării reprezentanților asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor la aceste acțiuni se sancționează cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei. De asemenea, proiectul prevede înființarea Registrului de evidență a animalelor fără stăpân capturate de pe raza unităților administrativ-teritoriale, gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari, la nivelul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre