Veste bună pentru iubitorii de pisici. Proiectul de eutanasiere a felinelor fără stăpân, retras din Parlament! Inițiatorul a fost amenințat și numit ucigaș

După mai multe presiuni publice și mesaje de amenințare, deputatul Daniel Toda își va retrage proiectul de lege dezbătut de iubitorii de pisici.
Alina Costache
14 mart. 2024, 12:33
Veste bună pentru iubitorii de pisici. Proiectul de eutanasiere a felinelor fără stăpân, retras din Parlament! Inițiatorul a fost amenințat și numit ucigaș
Veste bună pentru iubitorii de pisici. Proiectul de eutanasiere a felinelor fără stăpân va fi retras

Veste excelentă pentru iubitorii de pisici. Daniel Toda, deputat neafiliat, va retrage proiectul de lege depus la Parlament, ce viza capturarea pisicilor fără stăpân. Inițiativa a stârnit reacții puternice din partea opiniei publice și a provocat un val de critici la adresa acestuia.

Deputatul a explicat că a fost bombardat cu mesaje, lucru care l-a determinat să renunțe la propunerea legislativă. Chiar dacă a recunoscut că retrage proiectul „cu inima strânsă”, deputatul a mărturisit că a luat decizia în cntextul presiunilor și al polemicilor tot mai intense.

Citește și: Show de modă canină, concurs de pești exotici, prezentare de rase canine românești și internaționale și ședințe foto gratuite pentru pisici cochete și căței cu stil la PetExpo!

„Am trei pisici şi un câine. Pisicile sunt toate de rasă comună şi nu le-am cumpărat, le-am adoptat. Mi-e greu să văd pisici murdare, slabe sau bolnave alergând printre maşini, sperând să găsească o bucăţică de mâncare. Dar, astăzi (miercuri – n.r.), am primit mesaje în care am fost numit ‘ucigaş de pisici’, psihopat, ameninţat în fel şi chip.

De ce? Pentru că am iniţiat un proiect legislativ pentru a reglementa situaţia pisicilor fără stăpân. Fiindcă este reglementată doar situaţia câinilor fără stăpân, unităţile administrativ-teritoriale nu pot aloca fondurile necesare adăpostirii, tratamentului şi sterilizării lor. Mai mult, nu există nici obligaţia microcipării lor, ceea ce permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari fiindcă nimeni nu îi poate sancţiona”, a precizat deputatul pe Facebook.

Demersul legislativ propunea ca pisicile lăsate nesupravegheate să fie clasificate ca „animale fără stăpân”, să fie capturate, aduse în adăpsturi și, în anumite cazuri, să fie eutanasiate. Este vorba despre modificarea și completarea OUG nr. 155/2001, care reglementează programul de gestionare a animalelor fără stăpân și care se referă în prezent doar la gestionarea câinilor.

„În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia ‘animal fără stăpân’ are următoarea semnificaţie – orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, prevede propunerea legislativă iniţiată de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda şi susţinută de alţi cinci deputaţi neafiliaţi.

Conform proiectului, Consiliile locale sunt obligate să înființeze, în funcție de necesități, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân. De asemenea, acestea sunt obligate să amenajeze și să suplimenteze, din fonduri proprii și în conformitate cu cerințele proiectului, adăposturile publice pentru animalele fără stăpân au, de asemenea, responsabilitatea de a angaja cel puțin un tehnician veterinar în cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, pentru a se ocupa de evidență și supraveghere.

Citește și: Moartea unei pisici, o adevărată luptă cu primăria din Aroneanu. Stăpânii felinei au cerut daune de 40.000 de lei

Potrivit propunerii legislative, animalele fără stăpân vor fi găzduite în adăposturile serviciilor specializate pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Este obligatoriu ca populația să fie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare și opțiunile de adopție sau revendicare prin afișarea acestor informații la sediul adăpostului și al serviciului specializat.

Animalele diagnosticate ca fiind bolnave incurabil, conform evaluării medicului veterinar, în urma unui examen la care pot asista reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pentru protecția animalelor, și în baza fișei de observație, vor putea fi eutanasiate imediat conform prevederilor propunerii legislative.

„Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, mai stipulează proiectul.

Până la efectuarea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate. Costurile necesare implementării procedurilor prevăzute de actul normativ sunt suportate din bugetul local sau din alte surse. Acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopție se desfășoară conform normelor și măsurilor sanitar-veterinare. La acestea participă și reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor.

Reprezentanții asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor sunt implicați în aceste acțiuni. Atât în adăposturile publice ale serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân. Cât și în adăposturile private care colaborează cu Consiliile locale.

Interzicerea participării reprezentanților asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor la aceste acțiuni se sancționează cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei. De asemenea, proiectul prevede înființarea Registrului de evidență a animalelor fără stăpân capturate de pe raza unităților administrativ-teritoriale, gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari, la nivelul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București