Pensionari care se vor bucura de 2.000 de le în plus la pensie, din 2025. Ei au lucrat patru ani acești bani. Este vorba despre o nouă pensie specială, de care vor beneficia primarii, șefii consiliilor județene și viceprimarii.
Citește și: Pensii mai mari pentru o categorie de români. Creşterea are legătură cu numărul anilor de muncă
„Cuantumul pensiilor aleșilor locali îndreptățiți la acestea se va stabili anual (ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată pentru funcția în cauză – de exemplu, primar) și va fi inclus în anexe atașate legii de aprobare a bugetului de stat”, se arată în lege.
Primul criteriu este cel de îndeplinire a vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse așa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau îndeplinirea condițiilor prevăzute de alte legi speciale. Demnitarii menționați mai sus trebuie să fi exercitat cel puțin un mandat complet (e vorba de 48 de luni).
Legea prin care primarii și președinții de Consiliul Județean iau pensie specială a fost votată în 2020, dar nu s-a aplicat până acum, fiind amânată. Dacă guvernul decide să nu amâne legea, ea intră în vigoare de la 1 ianuarie.
Un proiect care le-ar permite pensionarilor să obțină gratuit adeverințele de vechime în muncă de la firmele de arhivare este în dezbaterea Parlamentului și urmează să fie aprobat de legislativ.
Actualmente, obținerea actelor care permit pensionarilor să ateste anii lucrați la diferite firme costă până la câteva mii de lei. Fiind necesare pentru a doua recalculare, parlamentarii au introdus un proiect de lege care să le deconteze pensionarilor aceste tarife.
Astfel, pensionarii ce primesc până la 3.000 de lei, vor putea să deconteze integral, la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, tarifele pentru adeverințele de muncă percepute de firmele de arhivare. (Citește AICI mai multe detalii)