Veste bună pentru profesori. Vor primi câte 160 de euro pentru formare profesională

Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență (OUG 58/2014) care aprobă alocarea unei sume, în echivalentul a minim 160 de euro, întregului personal didactic și didactic auxiliar, indiferent de federația la care sunt afiliați. Această sumă va fi alocată într-un proiect european derulat de Ministerul Educației Naționale împreună cu Ministerul Fondurilor Europene.
Iulian Tudor
08 oct. 2014, 13:43
Veste bună pentru profesori. Vor primi câte 160 de euro pentru formare profesională

În perioada imediat următoare vor fi demarate procedurile necesare pentru implementarea acestui proiect, scrie monitorulvn.ro. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul școlar/ universitar 2014-2015 se poate acorda o subvenție sub sumă forfetară personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat și universitar de stat, încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată pentru dezvoltare profesională. Fondurile necesare acordării subvenției prevăzute de prezentul articol, în cuantum de echivalentul în lei a 50.000.000 euro, se cuprind în bugetul Ministerului Educației Naționale, la capitolul 65.01 «Învățământ», titlul 56 «Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare», după semnarea contractului de finanțare cu autoritatea de management”, se precizează la art. V, alineatele 1 și 2 din OUG 58/2014.

Citeşte şi Veste bună pentru învăţământ. Remus Pricopie: Educaţia primeşte în plus peste 160 de milioane lei din buget

Liderul Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, Emil Tudor (FOTO), spune că această ordonanță a venit ca un răspuns la promisiunile făcute de ministrul Educației, Remus Pricopie, la întâlnirea de lucru mai, anul acesta. Suma solicitată inițial a fost de 200 de euro pentru fiecare cadru didactic, dar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 160 de euro. „Ordonanța 58/2014 a venit ca un răspuns în urma solicitării FSLI în întâlnirea de lucru cu ministrul educației din 19 mai 2014. La această întâlnire au participat toți liderii județeni, care formează Colegiul Liderilor FSLI. Cu această ocazie, a fost elaborată o notă de probleme din învățământul românesc la nivel național. Printre aceste probleme a fost și solicitarea acordării sumei de 200 de euro pentru formarea profesională sub formă de sumă forfetară, astfel încât beneficiarii să nu mai fie obligați să depună documente justificative pentru cheltuirea sumei. Am așteptat un răspuns până la jumătatea lunii septembrie de la ministrul educației, răspuns care s-a lăsat așteptat. Pe data de 15 septembrie a avut loc o altă ședință a liderilor FSLI, la care ministrul Pricopie nu a fost prezent, dar ne-a asigurat că demersurile sunt făcute și că se vor concretiza printr-o ordonanță de Guvern”, a declarat Emil Tudor.

Citeşte şi SPORURI şi fond de stimulare pentru PROFESORI, propunerea unui deputat: „Trebuie plătiţi cu salarii decente”

Salarii mai mari până în 2017

Ordonanța de Guvern nr. 58 a fost publicată în Monitorul oficial nr. 711 din 29.09.2014 și prevede alocarea unei sume forfetare de minim 160 de euro pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar. Într-o ședință a FSLI, din 3 octombrie, Colegiul Liderilor a purtat discuții pentru a stabili modalitățile de plată ale acestor sume. În urma celor transmise către Ministerul Educației, a fost elaborat un document, prin care se solicită realizarea unei proceduri astfel încât până la sfârșitul anului financiar 2014, personalul din învățământ să beneficieze de echivalentul în lei a sumei de 160 de euro. „La această dată avem informații că sumele vor fi achitate până la sfârșitul lunii noiembrie 2014. De asemenea, am solicitat ca Ordonanța de Guvern 58 să-și facă efectul și în anul 2015, dar și în viitor”, a adăugat Emil Tudor. Suma va fi acordată într-o singură tranșă.
Totodată, liderul SLI spune că se dorește creșterea salariilor personalului din învățământ cu câte 5 puncte procentuale, în șase etape, până în anul 2017, astfel încât, la finele anului 2017 salariile personalului din învățământ să înregistreze o creștere. „Ne dorim măriri de salarii astfel: 5% în octombrie 2014, 5% în ianuarie 2015, 5% în ianuarie 2016, 5% în octombrie 2016, 5% în ianuarie 2017 și 5% în octombrie 2017, rezultând din aceste procente la salariu o mărire de 34% până la sfârșitul anului 2017. Bugetul Ministerului Educației Naționale trebuie să cuprindă aceste măriri întrucât până în anul 2017, sentințele judecătorești vor fi finalizate, iar procentul de 34% trebuie să se regăsească în bugetul MEN”, a precizat liderul de sindicat.

Un alt aspect comunicat de liderul SLI Vrancea este cel legat de încadrarea personalului nedidactic ca și personal didactic auxiliar, prin modificarea Legii educației. „Sunt făcute demersuri pentru modificarea Legii Educației, prin care personalul nedidactic să fie încadrat ca personal didactic auxiliar. De asemenea, începând cu 2015, va beneficia de acordarea gradației de merit și personalul didactic auxiliar”, a mai spus Emil Tudor.

În cadrul unei unități de învățământ, fac parte din categoria personalului didactic auxiliar persoanele încadrate pe următoarele posturi: bibliotecar, informatician, asistent social, corepetitor, secretar, tehnician, analist programator, operator – controlor date, inginer, medic școlar, asistent medical, infirmieră, administrator financiar, antrenor, șef atelier școală, instructor, supraveghetor noapte, mediator școlar. Ca personal nedidactic sunt încadrate persoanele pe următoarele posturi: casier-magaziner, funcționar-arhivar, portar/ paznic/ pompier, îngrijitor, guard, șofer, muncitor calificat sau necalificat.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Playtech.ro
Cele mai accesibile destinații turistice din România de Revelion. Unde să te distrezi pe bani puțini în Noaptea dintre Ani
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ce facem cu aghiasma mare rămasă din alți ani. Recomandările preoților
Spynews
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Evz.ro
Metode simple de a diminua frica pisicilor de aspirator
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Cutremur vineri dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Cadouri neobișnuite de Crăciun: un loc de veci și un capac de toaletă în topul preferințelor ciudate
MediaFlux
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă