Veste bună pentru profesori. Vor primi câte 160 de euro pentru formare profesională

Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență (OUG 58/2014) care aprobă alocarea unei sume, în echivalentul a minim 160 de euro, întregului personal didactic și didactic auxiliar, indiferent de federația la care sunt afiliați. Această sumă va fi alocată într-un proiect european derulat de Ministerul Educației Naționale împreună cu Ministerul Fondurilor Europene.
Iulian Tudor
08 oct. 2014, 13:43
Veste bună pentru profesori. Vor primi câte 160 de euro pentru formare profesională

În perioada imediat următoare vor fi demarate procedurile necesare pentru implementarea acestui proiect, scrie monitorulvn.ro. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul școlar/ universitar 2014-2015 se poate acorda o subvenție sub sumă forfetară personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat și universitar de stat, încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată pentru dezvoltare profesională. Fondurile necesare acordării subvenției prevăzute de prezentul articol, în cuantum de echivalentul în lei a 50.000.000 euro, se cuprind în bugetul Ministerului Educației Naționale, la capitolul 65.01 «Învățământ», titlul 56 «Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare», după semnarea contractului de finanțare cu autoritatea de management”, se precizează la art. V, alineatele 1 și 2 din OUG 58/2014.

Citeşte şi Veste bună pentru învăţământ. Remus Pricopie: Educaţia primeşte în plus peste 160 de milioane lei din buget

Liderul Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, Emil Tudor (FOTO), spune că această ordonanță a venit ca un răspuns la promisiunile făcute de ministrul Educației, Remus Pricopie, la întâlnirea de lucru mai, anul acesta. Suma solicitată inițial a fost de 200 de euro pentru fiecare cadru didactic, dar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 160 de euro. „Ordonanța 58/2014 a venit ca un răspuns în urma solicitării FSLI în întâlnirea de lucru cu ministrul educației din 19 mai 2014. La această întâlnire au participat toți liderii județeni, care formează Colegiul Liderilor FSLI. Cu această ocazie, a fost elaborată o notă de probleme din învățământul românesc la nivel național. Printre aceste probleme a fost și solicitarea acordării sumei de 200 de euro pentru formarea profesională sub formă de sumă forfetară, astfel încât beneficiarii să nu mai fie obligați să depună documente justificative pentru cheltuirea sumei. Am așteptat un răspuns până la jumătatea lunii septembrie de la ministrul educației, răspuns care s-a lăsat așteptat. Pe data de 15 septembrie a avut loc o altă ședință a liderilor FSLI, la care ministrul Pricopie nu a fost prezent, dar ne-a asigurat că demersurile sunt făcute și că se vor concretiza printr-o ordonanță de Guvern”, a declarat Emil Tudor.

Citeşte şi SPORURI şi fond de stimulare pentru PROFESORI, propunerea unui deputat: „Trebuie plătiţi cu salarii decente”

Salarii mai mari până în 2017

Ordonanța de Guvern nr. 58 a fost publicată în Monitorul oficial nr. 711 din 29.09.2014 și prevede alocarea unei sume forfetare de minim 160 de euro pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar. Într-o ședință a FSLI, din 3 octombrie, Colegiul Liderilor a purtat discuții pentru a stabili modalitățile de plată ale acestor sume. În urma celor transmise către Ministerul Educației, a fost elaborat un document, prin care se solicită realizarea unei proceduri astfel încât până la sfârșitul anului financiar 2014, personalul din învățământ să beneficieze de echivalentul în lei a sumei de 160 de euro. „La această dată avem informații că sumele vor fi achitate până la sfârșitul lunii noiembrie 2014. De asemenea, am solicitat ca Ordonanța de Guvern 58 să-și facă efectul și în anul 2015, dar și în viitor”, a adăugat Emil Tudor. Suma va fi acordată într-o singură tranșă.
Totodată, liderul SLI spune că se dorește creșterea salariilor personalului din învățământ cu câte 5 puncte procentuale, în șase etape, până în anul 2017, astfel încât, la finele anului 2017 salariile personalului din învățământ să înregistreze o creștere. „Ne dorim măriri de salarii astfel: 5% în octombrie 2014, 5% în ianuarie 2015, 5% în ianuarie 2016, 5% în octombrie 2016, 5% în ianuarie 2017 și 5% în octombrie 2017, rezultând din aceste procente la salariu o mărire de 34% până la sfârșitul anului 2017. Bugetul Ministerului Educației Naționale trebuie să cuprindă aceste măriri întrucât până în anul 2017, sentințele judecătorești vor fi finalizate, iar procentul de 34% trebuie să se regăsească în bugetul MEN”, a precizat liderul de sindicat.

Un alt aspect comunicat de liderul SLI Vrancea este cel legat de încadrarea personalului nedidactic ca și personal didactic auxiliar, prin modificarea Legii educației. „Sunt făcute demersuri pentru modificarea Legii Educației, prin care personalul nedidactic să fie încadrat ca personal didactic auxiliar. De asemenea, începând cu 2015, va beneficia de acordarea gradației de merit și personalul didactic auxiliar”, a mai spus Emil Tudor.

În cadrul unei unități de învățământ, fac parte din categoria personalului didactic auxiliar persoanele încadrate pe următoarele posturi: bibliotecar, informatician, asistent social, corepetitor, secretar, tehnician, analist programator, operator – controlor date, inginer, medic școlar, asistent medical, infirmieră, administrator financiar, antrenor, șef atelier școală, instructor, supraveghetor noapte, mediator școlar. Ca personal nedidactic sunt încadrate persoanele pe următoarele posturi: casier-magaziner, funcționar-arhivar, portar/ paznic/ pompier, îngrijitor, guard, șofer, muncitor calificat sau necalificat.

DailyBusiness
Lidia Fecioru, remediul natural pentru a preveni răcelile și probleme digestive. Nu mai arunca cojile de la portocale și mandarine
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Cum să adormi repede și să ai un somn odihnitor. Ce este musai să ai în dormitor
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. A venit verdictul astăzi, 27 ianuarie
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Adevarul
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania. Legătura cu furtul tezaurului dacic din Olanda
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alertă! Coca-Cola dispare din magazine. Conține un produs periculos
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Toată țara îl plânge. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Temperaturile ridicate ar putea duce la creșterea mortalității cu 50% în Europa până la sfârșitul secolului
MediaFlux
Horoscopul lunii Februarie 2025. Zodiile cărora le surâde, din plin, norocul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid