Veste BUNĂ pentru români: modificări importante cu privire la plata ajutoarelor de stat

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat miercuri modificări importante în ceea ce priveşte schemele de ajutor de stat 807/2014 şi 332/2014, între acestea fiind introducerea posibilităţii acordării ajutorului de stat pentru acelaşi proiect de investiţii, atât pentru cheltuieli de natura activelor corporale şi necorporale cât şi pentru cheltuieli de naturã salarială, fără a se depăşi valoarea eligibilă a cheltuielilor de natura activelor.
Iulian Tudor
11 sept. 2019, 13:39
Veste BUNĂ pentru români: modificări importante cu privire la plata ajutoarelor de stat

În cazul schemei de ajutor de stat 807/2014, o principală modificare este prelungirea pânã în 2025 a perioadei în care se realizeazã plata ajutorului de stat, ca urmare a introducerii costurilor salariale în categoria cheltuielilor eligibile.

De asemenea, a fost stabilit mecanismul de recuperare proporţionalã în cazul ajutorului de stat pentru costuri salariale, în situaţia în care locurile de muncã nu sunt menţinute.

A fost totodată stabilită valorea minimă de 500.000 de lei pentru investiţiile care se realizeazã în judeţele mai slab dezvoltate, în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 80% din media pe ţarã, în vederea facilitãrii accesului la finanţare; limita de 80% a fost corelatã cu nivelul indicatorului PIB pe cap de locuitor utilizat de Comisia Europeanã la stabilirea Hãrţii regionale pentru fiecare stat membru, respectiv a intensitãţii maxim admisibile pe fiecare regiune; aceastã facilitate va fi aplicatã în 29 de judeţe.

Principalele modificãri efectuate în cazul schemei de ajutor de stat instituitã prin HG 332/2014 sunt: introducerea posibilităţii demarării proiectului de investiţii dupã depunerea cererii pentru finanţare, precum şi modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncã precum şi a categoriei acestora, respectiv minimum 30 locuri de muncã ȋnalt calificate (locurile de muncã ocupate de persoane care deţin o diplomã din ȋnvãţãmântul postliceal sau superior) şi calificate (locurile de muncã ocupate de persoane care deţin o diplomã emisã de o instituţie de ȋnvãţãmânt sau un certificat de calificare emis de un furnizor autorizat conform O.U.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor).

Pentru 29 de judeţe, mai slab dezvoltate, în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 80% din media pe ţarã, numãrul de noi locuri de muncã se diminueazã la 15.

A fost introdusă noţiunea de „salariul minim brut lunar” ȋn valoare de 8.000 lei pentru un loc de muncã înalt calificat (circa 4.600 lei net), respectiv ȋn valoare de 5.500 lei pentru un loc de muncã calificat (cca. 3.200 lei net).

A fost eliminată obligativitatea operatorului economic de a nu înregistra debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare, nu se mai solicitã certificat de atestare fiscalã la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare. Aceastã obligaţie rãmâne valabilã la momentul plãţii ajutorului de stat, acestea fiind solicitate de reprezentanţii DGAS.

Mecanismul de depunere a cererilor pentru finanţare în sesiuni a fost înlocuit cu mecanismul de depunere continuã şi eliminarea selecţiei pe bazã de punctaj.

Este introdusă şi condiţia potrivit cãreia contribuţia întreprinderii la creşterea economicã şi dezvoltarea regionalã trebuie sã fie cel puţin egalã cu valoarea ajutorului de stat acordat.

A fost totodată flexibilizată procedura de platã a ajutorului de stat, prin eliminarea condiţiilor referitoare la crearea a minimum 10 locuri de muncã la depunerea primei cereri de platã, precum şi la numãrul maxim de cereri care se pot depune într-un an calendaristic.

Este introdusă condiţia de depunere a cererilor de platã a ajutorului de stat pânã la data de 30 septembrie a fiecãrui an, în vederea asigurãrii unei gestionãri eficiente a bugetului alocat schemei.

Este introdusă obligaţia de a menţine locurile de muncã create pentru o perioadã de cel puţin cinci ani de la data ocupãrii fiecãrui loc de muncã, cu nivelul salariului mediu cel puţin la nivelul salariului mediu lunar calculat în perioada de platã.

A fost stabilit mecanismul de recuperare proporţionalã a ajutorului de stat plãtit în funcţie de numãrul de locuri de muncã care nu sunt menţinute.

Proiectele de acte normative au fost republicate pe site-ul MFP la rubrica Transparenţã decizionalã.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Spania, lovită din nou de inundații: Zeci de mașini luate de ape în Girona! Ploile fac ravagii în continuare
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9