La începutul lunii iunie, Banca Națională a României (BNR) a scăzut dobânda cheie de la 7% la 6,75%, prima reducere de după ianuarie 2021 operată de Banca Centrală. Motivarea BNR a fost creșterea economiei, prin investițiile fără precedent făcute de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, cât și reducerea accentuată a inflației, într-un ritm care a depășit prognozele băncii centrale.
Dobânda medie la creditele noi în lei scade pentru prima dată după doi ani sub 8%
Efectele directe ale măsurii BNR s-au simțit imediat pe piața financiară. Dobânda la creditele noi în lei a scăzut în iunie cu 8 puncte de bază față de luna mai a acestui an, la 8,04% și cu 1,35 puncte procentuale comparativ cu iunie 2023. Totodată, dobânda medie la creditele noi în lei acordate populației s-a redus cu 15 puncte de bază, la 7,97%. Este pentru prima oară în ultimii doi ani când scade sub 8%.
Românii plătesc mai puțin și la creditele noi pentru locuințe. În cazul acestora, dobânda medie la creditele noi a scăzut în iunie cu 13 puncte de bază față de mai, la 7,93% pe an, și a ajuns la cel mai redus nivel de după finele lui 2023.
O altă reducere este cea a Dobânda anuală efectivă (DAE), adică costul total al unui credit de nevoi personale. DAE s-a diminuat cu circa 2,5 puncte procentuale în ultimii doi ani. Băncile au avut mai mult spațiu de manevră cu aceste împrumuturi, în condițiile în care aproape toate sunt cu rată fixă pe toată perioada de creditare.
Scăderea ratelor la credite a dus și la creșterea cererii pentru astfel de produse financiare, în condițiile unui consum în revenire semnificativă ca urmare a creșterii puterii de cumpărare a românilor prin măsurile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Rezultatele pozitive ale Guvernării PSD pot aduce o scădere și mai consistentă a creditelor la începutul lui 2025
Cu un excedent mare de lichiditate, dobânzile vor sta cel mai probabil în continuare foarte aproape de 5,75%. Dacă BNR va mai scădea dobânda cheie și dacă o va face mai rapid, atunci în primul trimestru din 2025 dobânzile ar putea scădea cu mai mult de un sfert de punct procentual.
Analiștii de la principalele bănci comerciale anticipează că Banca Națională va lua o decizie de scădere a dobânzii cheie. UniCredit și ING văd o scăderea de încă 0,25 puncte procentuale în acest an, în timp ce BCR estimează că banca centrală va veni cu reduceri de încă 0,75 pp.
Aceste previziuni sunt legate de analiza făcută de Consiliul BNR la începutul lunii iunie. Documentul amintit sublinia că specialiștii băncii centrale previzionează că, efect al politicilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu, creșterea economică va accelera în următoarele două trimestre într-un ritm care depășește prognozele anterioare.
„Noile evaluări indică creşteri trimestriale semnificative ale economiei în trimestrele II şi III/2024, şi mai solide decât s-a previzionat anterior, implicând o redresare progresivă a dinamicii anuale a PIB în acest interval “, preciza BNR în documentul citat.
În egală măsură, opinia BNR este că și scăderea inflației va depăși previziunile. „Potrivit recentelor date şi analize, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în lunile următoare pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna mai 2024, care cobora la 4,9 la sută în decembrie 2024, la 3,5 la sută în ultima lună a anului 2025 şi la 3,4 la sută la finele orizontului proiecţiei”, este opinia Consiliului BNR.