Veste bună pentru românii care nu au suficientă vechime pentru a primi pensie

Persoanele care nu au acumulat suficienţi ani de vechime pentru a primi pensie de la stat îşi vor putea plăti până în 31 decembrie 2017 asigurările sociale pentru anii în care nu au cotizat, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Muncii.
Filip Stan
10 apr. 2017, 12:03
Veste bună pentru românii care nu au suficientă vechime pentru a primi pensie

Proiectul de OUG prevede prelungirea cu încă şase luni, până la 31 decembrie 2017, a perioadei de aplicare a Legii 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

Astfel, cei care vor să plătească aceste contribuţii de asigurări sociale, o pot face într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2017.

Ministerul Muncii precizează că măsura a fost propusă în urma numeroaselor solicitări venite din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care vor să încheie asigurări la sistemul public de pensii, având în vedere că perioada stabilită iniţial expiră pe 27 aprilie.

Potrivit news.ro, până la data de 10 martie 2017 au fost încheiate 11.152 de contracte de asigurare socială, pentru care s-au achitat contribuţii de asigurări sociale în valoare totală de 59.051.082 lei, potrivit evidenţelor Casei Naţionale de Pensii Publice.

Legea 186/2016 prevede că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot achita contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, fiind vorba de intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii cinci ani anteriori acestei date.

Potrivit Legii 186/2016, termenul limită pentru cumpărarea vechimii în muncă este 27 aprilie 2017.

În judeţul Vaslui, Casa Judeţeană de Pensii a încasat peste 1,2 milioane de lei de la 233 de persoane care de la apariţia Legii 186/2016 şi-au cumpărat până la cinci ani vechime în muncă. Cei 233 de vasluieni au achitat până la 15.500 de lei de persoană pentru a completa stagiul de cotizare din anul 2011 şi până în prezent.

În judeţul Buzău, 222 de persoane şi-au cumpărat vechime în muncă, aceştia plătind aproape 1,3 milioane de lei. Practic, aceştia au cumpărat 481 de ani de vechime în muncă.

În judeţul Arad, peste 300 de oameni au plătit la Casa Judeţeană de Pensii în total 1,5 milioane de lei pentru a cumpăra vechime în muncă, cea mai mare sumă achitat fiind de 16.000 de lei, iar cea mai mică de 328 de lei. Cumulat, arădenii beneficiari ai legii au cumpărat aproape 500 de ani vechime în muncă.

În judeţul Constanţa, peste 700 de oameni au achitat aproximativ cinci milioane de lei Casei Judeţene de Pensii pentru a-şi cumpăra vechime în muncă, sumele fiind plătite din luna octombrie 2016, când a intrat în vigoare Legea 186.

În judeţul Vrancea, aproape 200 de oameni au achitat aproximativ un milion de lei Casei Judeţene de Pensii pentru a-şi cumpăra vechime în muncă.

În judeţul Braşov, au plătit pentru vechime în muncă 582 de oameni, de la care Casa Judeţeană de Pensii a încasat 3,5 milioane de lei.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Piața imobiliată o ia razna. Evoluție bizară în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți