Legea 243/2024, ce protejează românii care iau credite de la IFN-uri, intră în vigoare începând cu data de 11 noiembrie 2024.
Aceasta are ca scop protejarea consumatorilor de practici abuzive și crearea unui cadru mai strict și transparent pentru IFN-uri și recuperatori.
Astfel, în cazul creditelor de consum, dobânda anuală efectivă (DAE) ar trebui să nu depășească “cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, iar, în cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, DAE să nu depășească “cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă”.
În plus, cu titlu de excepție, în propunere se prevede că, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu va putea fi mai mare de 1% pe zi.
Totodată, noua lege îi obligă pe recuperatorii de credite să nu perceapă sume în plus și să înștiințeze persoanele fizice în scris asupra faptului că au cumpărat creanțele.
Banca Naţională avertizează că valoarea acestor credite de consum a depăşit-o pe cea a depozitelor. Retailerii observă o dublare a numărului de clienţi care cumpără în rate.
Dacă până la finalul anului trecut populaţia avea depozite mai mari decât credite de consum, acum fenomenul s-a inversat.
Veste bună pentru creditele românilor! BNR a menţinut dobânda-cheie, în ședința de vineri
În piaţă, retailerii observă o creştere de peste 100% a numărului de clienţi care plătesc în tranşe. Din aceste depozite ajung în casele românilor, cumpărate în rate, în special telefoane, televizoare, calculatoare și electrocasnice mari, cum sunt frigiderele și mașinile de spălat, conform România TV.
De exemplu, pentru un credit de nevoi personale în valoare de 5.000 de lei se plăteşte timp de cinci ani o rată lunară de 105 de lei. În final, totalul înapoiat băncii depăşeşte 6.500 de lei, deci plătim înapoi instituţiei de creditare cu peste 20% mai mult faţă de împrumutul luat iniţial.
Legea are impact și asupra creditelor bancare, după cum urmează:
– Pentru creditele ipotecare pentru investiții imobiliare, dobânda anuală efectivă (DAE) nu poate depăși cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR;
– Pentru creditele de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR;
Potrivit noii legi, rămâne la latitudinea consumatorului să ia atitudine în momentul în care constată că au fost depășite plafoanele respective. Acesta trebuie să apeleze IFN-ul care i-a acordat creditul. Legea nu se aplică, însă, în cazul în care clientul este executat silit sau are o datorie scadentă de peste 60 de zile. În rest, se aplică „contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare”.