Dobânzile au ajuns chiar şi la 8% la un credit ipotecar în lei, după ce în urmă cu câteva luni erau chiar şi 12%. Potrivit România TV, din 2014, diferenţa de dobândă dintre creditele în lei şi cele în euro ar putea fi chiar mai mică de 2%, valoare nesemnificativă, dacă ţinem cont de riscul valutar.
„De-a lungul anilor se ajunge la o egalizare a dobânzii în lei cu dobânda în valută chiar dacă în momentul în care au fost luate creditele dobândă în valută a fost mult mai mică. Oamenii care au luat creditele în valută li s-a părut că au făcut o afacere. Timpul le-a arătat că n-au făcut o afacere”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
De la începutul anului şi până acum, băncile au executat silit 6.000 de locuinţe ale datornicilor.
Presaţi de creditele restante, operatorii bancari au accelerat recuperarea banilor, mai ales că puţini sunt cei care au accesat un credit anul acesta. Bancherii au fost astfel nevoiţi să lanseze pe piaţă mii de locuinţe executate silit.
Numărul de credite în derulare a crescut cu numai 1.000 de conturi de la începutul anului şi până acum, iar în programul Prima Casă au fost derulate 7.000 de credite.
Portofoliul băncilor cuprinde până acum peste 270.000 de credite imobiliare în valoare 8,5 miliarde de euro. O cincime dintre aceste credite sunt credite neperformante. Băncile execută silit 2.000 de locuinţe pe lună.