După conversia în lei, banca va acorda un discount de 15% din valoarea rezultată iar statul va asigura garanții pentru 50% din sumă. Potrivit surselor citate, băncile sunt de acord cu acest proiect, însă mai este nevoie de avizul Băncii Naționale.
Potrivit Agerpres, discuțiile pe acest proiect vor fi reluate în următoarele ședințe de guvern.
Costul creditelor în lei este în scădere, indicele de referință pentru cele mai multe credite în monedă națională ROBOR la 3 luni coborând sub 1,3%, la 1,29%, cu aproape jumătate de punct procentual sub nivelul de la sfârșitul anului trecut, și cu peste 1,7 puncte procentuale mai jos față de cel din urmă cu un an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.
Vineri, 13 martie, indicele ROBOR la 3 luni era de 1,32%, iar la începutul acestei luni, de 1,4%. De la începutul anului, ROBOR la 3 luni a scăzut cu 0,41 puncte procentuale, de la 1,70% în ultima zi bancară a anului trecut.
Veste bună pentru românii cu credite în LEI. BNR reduce dobânda de politică monetară la 2,25% pe an
În urmă cu un an, indicele de referință pentru creditele în lei, ROBOR la 3 luni, respectiv media dobânzilor bancare la resursele plasate, era de 3,02%, cu mai mult de 1,7 punte procentuale față de nivelul atins luni, de 1,29%.
PRIMA CASĂ sau CREDIT IMOBILIAR? Avantaje şi dezavantaje pentru cei care vor să cumpere o locuinţă
Și dobânzile pe celelalte scadențe au scăzut în ultimul timp. ROBOR la o lună a ajuns la 0,77%, de la 2,3% în urmă cu un an, ROBOR la 6 luni — 1,56%, de la 3,47, iar ROBOR la 12 luni la 1,62%, de la 3,48% anul trecut.