Veste bună pentru românii din Diaspora. Statul dă 5.000 de euro pentru cei aflaţi în mare necaz

Statul român, obligat să suporte cheltuielile pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei. Legea merge la promulgare
Filip Stan
08 oct. 2024, 13:15
Veste bună pentru românii din Diaspora. Statul dă 5.000 de euro pentru cei aflaţi în mare necaz

Statul român ar putea oferi sume ce pot depăși 5.000 de euro familiilor de români aflați în Diaspora, dacă unul dintre membrii săi moare peste hotare.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care statul român este obligat să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată, transmite Agerpres.

Cât este ajutorul de deces după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei statului român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în Diaspora, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în Diaspora, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Motivul incredibil pentru care lista de candidaţi a PNL pentru diaspora a fost respinsă de Biroul Electoral. Purtătorul de cuvânt al liberalilor a anunţat că vor contesta decizia: „A mers un pic mai departe decât îi prevede cadrul legal”

„Una dintre problemele majore cu care se confruntă aparținătorii celor decedați în afara granițelor țării o constituie repatrierea acestora (…) Familiile rămas în țară sunt de multe ori aflate în situația de a apela la ajutorul concetățenilor pentru a reuși să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.

De aceea considerăm că este obligația statului să vină în sprijinul familiilor celor decedați, prin suportarea cheltuielilor efectuate cu repatrierea, motiv pentru care am inițiat prezenta propunere legislativă prin care stabilim în sarcina statului acoperirea acestor cheltuieli”, scrie Alfred Simonis în expunerea de motive a proiectului de lege

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, astfel că legea merge la promulgare şi, dacă este semnată de Klaus Iohannis, direct la Monitorul Oficial.

Și în momentul de față există un mecanism prin care statul contribuie financiar la repatrierea românilor morți peste hotare, însă nu este o obligație imperativă pentru Ministerul de Externe. Legea 198/2008 prevede MAE „poate utiliza” sumele provenite din taxele de urgență percepute pentru serviciile consulare la „plata cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români, decedați pe teritoriul statelor de reședință, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere și nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul”. Aceasta nu este singura destinație a sumelor adunate de către Ministerul de Externe din taxele de urgență pentru serviciile consulare astfel că acești bani sunt folosiți și pentru aducerea în țară a persoanelor aflate în situații deosebite și care nu au resurse financiare adecvate.

Românca premiată pentru promovarea României în străinătate s-a întors în ţară. Cu ce se ocupă acum „Femeia Anului în Diaspora 2022”

Mecanismul deja existent din Legea 198/2008 ar urma să fie menținut dar se va aplica doar în cazurile în care costurile repatrierii depășesc 5.000 de euro. Astfel, orice familie va putea cere statului cei 5.000 de euro, însă dacă repatrierea costă mai mult decât acest plafon, suma care trece peste 5.000 de euro va putea fi asigurată doar din banii obținuți de MAE din taxele consulare, dacă acest lucru este posibil.

Cum numărul românilor în străinătate este unul mare, au apărut inevitabil și cazuri în care familiile îndoliate vor să aducă în țară rude care au murit. Pentru a suplini această nevoie există și firme specializate care se ocupă nu doar de transport, ci și de formalitățile birocratice. Costurile de transport pe cale rutieră, cu tot cu formalitățile birocratice și sicriul, pot oscila în jurul a un euro pe kilometru, ceea ce face ca suma necesară repatrierii să fie destul de mare. Costurile cresc și mai mult în cazul repatrierii pe cale aeriană.

Ajutor de deces de peste 7.500 de lei din septembrie 2024

Începând cu 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, aduce modificări semnificative în privința acordării ajutorului de deces. Acesta rămâne o sumă esențială pentru acoperirea cheltuielilor funerare, dar legea introduce noi categorii de beneficiari și extinde criteriile de eligibilitate, având un impact direct asupra persoanelor asigurate, șomerilor și chiar asupra firmelor de pompe funebre.
Potrivit noii legislații, ajutorul de deces, stabilit la suma de 7.567 de lei pentru anul 2024, va putea fi acordat și persoanelor juridice, cum ar fi firmele de pompe funebre. Acestea pot solicita ajutorul dacă pot dovedi că au suportat cheltuielile aferente înmormântării. În mod tradițional, acest ajutor era destinat membrilor de familie ai persoanei decedate – cum ar fi soțul supraviețuitor, copiii sau părinții –, dar legea a fost modificată pentru a include și entitățile juridice care se ocupă de organizarea înmormântării.

 

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cu ce să cureți chiuveta din bucătărie ca să strălucească. Produsul pe care e musai să-l eviți
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea și Băsescu. Ce au făcut departe de ochii tuturor: I-a dat pe...
Playtech.ro
Ce nu pot ține pe balcon românii care stau la bloc. Mulți ignoră un detaliu important, greșeala este taxată cu amendă
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Accident aviatic pe râul Hudson. Miracolul care a uimit lumea
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Indecente în public! Emily Bughelea, Antonia și Delia, surprinse cu mâna la... Dar mai bine vă lăsăm să vedeți ce au făcut în public GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns