Dan Suciu a declarat, după şedinţa de Guvern, că această modificare a Legii 290/2004 privind cazierul judiciar simplifică problemele administrative cu care cetăţenii români din străinătate se confruntă, având în vedere că au existat solicitări pentru scurtarea perioadei de acordare a acestui document.
‘Este o modificare importantă care confirmă atenţia pe care autorităţile române o au faţă de românii din străinătate şi faţă de problemele administrative cu care se confruntă. A existat, cum ştiţi, o solicitare ca la nivelul consulatelor şi oficiilor diplomatice din străinătate să se poată acorda acte administrative cu mult mai mare promptitudine. Această ordonanţă vine în întâmpinarea acestor solicitări, în consecinţă cetăţenii români aflaţi în străinătate vor putea primi din partea misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României adeverinţe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier judiciar într-un termen de maximum 10 zile din momentul solicitării, iar durata de valabilitate a acestor adeverinţe este de şase luni’, a precizat Suciu.
El a spus că aceste adeverinţe sunt valabile exclusiv în străinătate şi au caracter de cazier judiciar.
‘Lucrurile s-au simplificat acum prin racordarea consulatelor şi oficiilor diplomatice la sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni. În consecinţă, avem o simplificare birocratică care credem că va fi foarte apreciată la nivelul oficiilor consulare şi oficiilor diplomatice la care românii din străinătate vor apela’, a adăugat Suciu.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, reglementările adoptate marţi reprezintă primul pas pentru facilitarea obţinerii simplificate a cazierului judiciar de către cetăţenii români din străinătate.
‘Operaţionalizarea procedurii necesită ulterior parcurgerea a încă două proceduri: adoptarea unei hotărâri a Guvernului privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar (în vederea introducerii modelului de adeverinţă cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar care va fi eliberată de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate) şi încheierea unui protocol de cooperare între MAE şi MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituţii’, se arată în comunicat.
La nivelul MAE, procedura informatizată de obţinere a cazierului judiciar va deveni accesibilă după operaţionalizarea SIMISC, mai precizează Executivul.