Veste bună pentru studenţi. Ministerul Educaţiei a făcut anunţul în urmă cu puţin timp

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a adoptat saptamana aceasta o nouă metodologie de finanţare a universităţilor de stat din România, care se va aplica pentru anul 2015 si care aduce o serie de noutati pentru studenti. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) saluta faptul ca metodologia prevede pentru prima oara ca universitatile ar putea primi sau pierde sume consistente din finantarea de la stat, in functie de beneficiile pe care le ofera studentilor.
Roxana Gagiu
13 feb. 2015, 12:43
Veste bună pentru studenţi. Ministerul Educaţiei a făcut anunţul în urmă cu puţin timp

Daca in ultimii ani aspecte precum numarul de locuri in camine, numarul de locuri de practica asigurate de universitati sau numarul de mobilitati studentesti contau foarte de putin in procesul de finantare a universitatilor de la stat, in metodologia din acest an au fost introdusi o serie de indicatori cu o pondere considerabila care urmaresc experientele si beneficiile pe care universitatea le pune la dispozitia studentilor.

Printre acesti indicatori se numara capacitatea universitatii de a atrage si integra tineri din medii defavorizate, contributia proprie a universitatii la fondul total de burse, numarul de locuri de practica puse de universitate la dispozitia studentilor, numarul de locuri in caminele studentesti, ponderea studentilor care au fost intr-o mobilitate Erasmus sau Erasmus Mundus sau ponderea studentilor inscrisi la programe de studiu in limbi de circulatie internationala.

Acesti indicatori reprezinta aproximativ 30% din valoarea finantarii suplimentare pe care o vor primi universitatile pentru a deveni mai performante si care reprezinta aproximativ un sfert din finantarea totala de la stat. Restul banilor primiti de universitati reprezinta finantarea de baza – cheltuieli de personal si alte cheltuieli materiale necesare functionarii universitatii, si sunt calculati in functie de numarul de studenti inscrisi la diferite specializari, similar anilor trecuti.

De asemenea, ANOSR a propus introducerea unor indicatori de finantare noi – cum ar fi rata de angajare a absolventilor sau transparenta institutionala, indicatori care urmeaza sa intre anul acesta in pilotare dupa ce vor fi aprobati printr-un ordin de ministru si care vor fi luati in calcul pentru metodologiile de finantare din anii urmatori.

ANOSR atrage atentia ca e foarte important ca datele pe care universitatile le furnizeaza pentru a putea fi calculati acesti indicatori sa fie corecte, pentru a evita eventuale nereguli sau abuzuri pe care acestea le-ar putea face, in mod voit sau nu. In acest sens, atat Ministerul Educatiei, cat si Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) – cei care se vor ocupa de colectarea datelor si calcularea finantarii pentru fiecare universitate pe baza metodologiei, trebuie sa depuna toate eforturile necesare pentru a avea mecanisme de control si verificare a acestor date. In lipsa unor astfel de mecanisme ne vom trezi in situatia in care obiectivele pentru care au fost introdusi acesti indicatori de finantare nu vor putea fi atinse, iar universitatile nu vor fi incurajate sa investeasca mai multe eforturi pentru a imbogati experientele si beneficiile studentilor.

„Ne bucuram sa vedem ca dupa mai bine de 1 an de discutii cu Ministerul Educatiei avem in sfarsit o noua metodologie de finantare a universitatilor care ar trebui sa le incurajeze sa depuna mai multe eforturi pentru binele studentilor. Desi suntem multumiti ca un numar mare din propunerile pe care le-a avut ANOSR se regasesc in forma finala a metodologiei adoptate de Minister, ne exprimam temerea ca fara eforturi depuse pentru a se asigura corectitudinea datelor transmise de universitati, metodologia nu va aduce nicio schimbare reala in modul in care universitatile se vor raporta la nevoile si interesele studentilor si va ajuta universitatile care reusesc sa fenteze sistemul. Asteptam in acest sens actiuni ferme si curajoase din partea Ministerului Educatiei si a CNFIS.” – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini pe benzină și motorină. Se taxează în plus de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Ce se modifică în Codul Rutier din 2025
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă