Veste bună pentru studenţi. Ministerul Educaţiei a făcut anunţul în urmă cu puţin timp

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a adoptat saptamana aceasta o nouă metodologie de finanţare a universităţilor de stat din România, care se va aplica pentru anul 2015 si care aduce o serie de noutati pentru studenti. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) saluta faptul ca metodologia prevede pentru prima oara ca universitatile ar putea primi sau pierde sume consistente din finantarea de la stat, in functie de beneficiile pe care le ofera studentilor.
Roxana Gagiu
13 feb. 2015, 12:43
Veste bună pentru studenţi. Ministerul Educaţiei a făcut anunţul în urmă cu puţin timp

Daca in ultimii ani aspecte precum numarul de locuri in camine, numarul de locuri de practica asigurate de universitati sau numarul de mobilitati studentesti contau foarte de putin in procesul de finantare a universitatilor de la stat, in metodologia din acest an au fost introdusi o serie de indicatori cu o pondere considerabila care urmaresc experientele si beneficiile pe care universitatea le pune la dispozitia studentilor.

Printre acesti indicatori se numara capacitatea universitatii de a atrage si integra tineri din medii defavorizate, contributia proprie a universitatii la fondul total de burse, numarul de locuri de practica puse de universitate la dispozitia studentilor, numarul de locuri in caminele studentesti, ponderea studentilor care au fost intr-o mobilitate Erasmus sau Erasmus Mundus sau ponderea studentilor inscrisi la programe de studiu in limbi de circulatie internationala.

Acesti indicatori reprezinta aproximativ 30% din valoarea finantarii suplimentare pe care o vor primi universitatile pentru a deveni mai performante si care reprezinta aproximativ un sfert din finantarea totala de la stat. Restul banilor primiti de universitati reprezinta finantarea de baza – cheltuieli de personal si alte cheltuieli materiale necesare functionarii universitatii, si sunt calculati in functie de numarul de studenti inscrisi la diferite specializari, similar anilor trecuti.

De asemenea, ANOSR a propus introducerea unor indicatori de finantare noi – cum ar fi rata de angajare a absolventilor sau transparenta institutionala, indicatori care urmeaza sa intre anul acesta in pilotare dupa ce vor fi aprobati printr-un ordin de ministru si care vor fi luati in calcul pentru metodologiile de finantare din anii urmatori.

ANOSR atrage atentia ca e foarte important ca datele pe care universitatile le furnizeaza pentru a putea fi calculati acesti indicatori sa fie corecte, pentru a evita eventuale nereguli sau abuzuri pe care acestea le-ar putea face, in mod voit sau nu. In acest sens, atat Ministerul Educatiei, cat si Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS) – cei care se vor ocupa de colectarea datelor si calcularea finantarii pentru fiecare universitate pe baza metodologiei, trebuie sa depuna toate eforturile necesare pentru a avea mecanisme de control si verificare a acestor date. In lipsa unor astfel de mecanisme ne vom trezi in situatia in care obiectivele pentru care au fost introdusi acesti indicatori de finantare nu vor putea fi atinse, iar universitatile nu vor fi incurajate sa investeasca mai multe eforturi pentru a imbogati experientele si beneficiile studentilor.

„Ne bucuram sa vedem ca dupa mai bine de 1 an de discutii cu Ministerul Educatiei avem in sfarsit o noua metodologie de finantare a universitatilor care ar trebui sa le incurajeze sa depuna mai multe eforturi pentru binele studentilor. Desi suntem multumiti ca un numar mare din propunerile pe care le-a avut ANOSR se regasesc in forma finala a metodologiei adoptate de Minister, ne exprimam temerea ca fara eforturi depuse pentru a se asigura corectitudinea datelor transmise de universitati, metodologia nu va aduce nicio schimbare reala in modul in care universitatile se vor raporta la nevoile si interesele studentilor si va ajuta universitatile care reusesc sa fenteze sistemul. Asteptam in acest sens actiuni ferme si curajoase din partea Ministerului Educatiei si a CNFIS.” – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea lumea la picioare până pe 15 aprilie. Vor fi în al nouălea cer
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi neagră pentru nouă milioane de români. Scumpire semnificativă a unor taxe
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Elena Udrea. Vestea dată chiar de avocatul său: Întrunește toate celelalte condiții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să ieși la pensie fără dureri de cap: ghid complet și actualizat pentru românii care se apropie de vârsta pensionării