Noua directivă europeană prevede schimbări importante în ceea ce priveste concediile pentru motive familiale. De exemplu, concediul de paternitate, care va fi acordat tatălui în jurul datei nașterii unui copil, va fi de cel puțin 10 zile lucrătoare.
Legislaţia românească prevede astfel de reglementări, dar tatăl nou-născutului are dreptul la numai 5 zile lucrătoare libere sau 15 zile lucrătoare daca au absolvit un curs de puericultură.
ZILE LIBERE PLĂTITE în plus pentru părinţii cu copii mai mici de zece ani
Totodată, directiva reglementează şi concediul de creştere a copilului. Şi anume, 2 luni de concediu netransferabile între părinți. În prezent, în România este prevăzut un concediu netransferabil de minim 1 lună pentru părintele care nu a solicitat concediul de creștere copil.
Dacă, în acest moment, luarea în considerare a unui program de lucru flexibil reprezintă o decizie unilaterală a angajatorilor, odată cu noile reglementări, angajatorii români vor fi obligați să ia în considerare orice solicitări de acordare a unor formule flexibile de lucru și de a motiva orice refuz de acordare a acestora.
Termenul de transpunere a acestei Directive este 2 august 2022.