Guvernul Ungariei a extins plafonarea prețurilor la produsele alimentare, în contextul în care situația din țară este una gravă.
De asemenea, Guvernul condus de Viktor Orban a eliminat recent și plafonarea preţurilor la carburanţi.
Plafonarea preţurilor la unele alimente de bază, inclusiv lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui şi ouă, urma să expire la finalul acestei luni.
Citiți și: Viktor Orban şi președinta CE, Ursula von der Leyen, vin în România pe 17 decembrie. Este prima vizită a premierului Ungariei după discursul rasist de la Tuşnad, taxat de preşedintele Iohannis
Cu toate acestea, măsurile adoptate de Guvern au atras critici, iar multe persoane sunt de părere că plafonarea prețurilor crează mai multe probleme decât rezolvă, fiind o măsură de urgență majoră care nu poate fi utilizată pe o perioadă îndelungată.
Ministrul agriculturii, István Nagy, a precizat că din cauza războiului prelungit din Ucraina şi a inflaţiei create ca urmare a măsurilor eşuate de la Bruxelles privind sancţiunile impuse împotriva Rusiei, Guvernul ungar a prelungit până la sfârşitul lunii aprilie 2023 plafonarea preţurilor la alimente, potrivit comunicatul remis Agenţiei de presă ungară MTI.
Din cauza sancţiunilor aplicate în mod greșit, preţurile la energie au crescut la un nivel istoric în întreaga Europă şi implicit au crescut şi preţurile la produsele alimentare, iar sancţiunile asupra petrolului agravează şi mai mult situaţia. Guvernul este angajat în continuare pentru sprijinirea familiilor şi va menţine această măsură privind plafonarea preţurilor la alimente, se mai precizează în comunicat, citat de Rador.
Guvernul de la Budapesta a introdus un plafon de preț pentru ouă și cartofi în noiembrie, tarifele fiind înghețate la valoarea din luna septembrie. Pentru alte câteva produse alimentare, precum zahărul, uleiul de gătit și pieptul de pui, a fost introdus un plafon de preț încă din februarie. Prețurile la produsele agricole, în special la cartofi, au crescut în medie cu 50% în ultimele luni.
De asemenea, măsurile introduse de Guvern au provocat un val de penurie la alimentele de bază, mai multe lanțuri de magazine fiind nevoie să raționalizeze cantitățile unor produse, cum ar fi ouăle și cartofii, care se vând la prețuri plafonate.