Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, transmite News.ro. Actul normativ stabileşte modalitatea de decontare a serviciilor turistice pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
VOUCHERE VACANŢĂ. Alianța pentru Turism cere Guvernului vouchere de vacanță pe 5 ani
„Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finanţele publice şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din legea 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, voucher de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, arată legea promulgată de către Klaus Iohannis.
Astfel, actul normativ prevede că „prin derogare (…), în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.450 lei anul pentru un salariat”.
Vouchere de vacanţă 2023. Profesorii, dar și personalul nedidactic vor primii banii pentru voucherele de vacanță până pe 31 mai. Pentru anul 2023 suma este de 1.450 de lei, impozabilă. Personalul din învățământ va primi vouchere de vacanță și în următorii 4 ani. Voucherele vor fi emise doar pe suport electronic, la fel ca anul trecut.
Acestea au o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului.
Este interzisă utilizarea voucherelor pentru achiziționarea altor servicii. Comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani este și ea interzisă.
Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.
Profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și cel puțin în următorii 4 ani, conform ordinului de ministru nr. 4.072/2023, semnat pe 26 aprilie, obținut de Edupedu.ro. Voucherele vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic, la fel ca anul trecut. Nu este precizată data acordării acestor beneficii, însă ordinul încă nu a apărut în Monitorul Oficial.
Citește și: Vouchere de vacanţă 2023. Schimbare majoră pentru milioane de români care îşi petrec concediul în ţară
Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei. Suma este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit.
„Beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”, se arată în ordinul de ministru.
Citește și: Impozit pe vouchere. Cât vor plăti înapoi românii care primesc ajutor „gratuit” de la stat
Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 mai 2023, următoarele decrete: