Veste bună, prețurile la energie electrică și gaze naturale rămân plafonate. Vot cu scandal în Senat: ”Guvernul se păcălește”

Prețul la energie și gaze rămâne plafonat și după expirarea prevederilor actuale de plafonare, după un vot acordat luni în Senat.
Alina Costache
25 mart. 2025, 14:40
Veste bună, prețurile la energie electrică și gaze naturale rămân plafonate. Vot cu scandal în Senat: ”Guvernul se păcălește”

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale rămân plafonate în aceleaşi condiţii ca şi în prezent, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025 (energie electrică), respectiv pentru 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 (gaze naturale) – după expirarea prevederilor actuale de plafonare, prevede un proiect legislativ adoptat, luni, de Senat, ce are drept obiect de reglementare aprobarea OUG nr.6/2025 privind instituirea unui cadru legal pentru plafonarea preţurilor plătite de clienţii finali pentru energie electrică şi gaze naturale.

Proiectul a fost adoptat cu 71 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 47 de abţineri.

Potrivit raportului favorabil întocmit de comisiile de specialitate, prin acest proiect se reglementează continuarea plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale în aceleaşi condiţii ca şi în prezent, pentru termenele menţionate. Totodată, sunt aduse modificări şi completări OUG nr. 27/2022 pentru clarificarea procedurilor de decontare a sumelor datorate furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale pentru schema de plafonare în vigoare pentru perioada 31 martie 2024 – sfârşitul schemei de plafonare sub OUG 27/2022. Totodată, prin modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, se dispun măsuri ce au rolul de a asigura lichiditate şi predictibilitate în piaţa angro de energie electrică.

Proiectul de act normativ are drept scop instituirea următoarelor măsuri temporare: acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în OUG nr.27/2022, respectiv facturarea preţurilor finale facturate, compensarea diferenţei de la buget, pentru consumatorii de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025; acordarea unor măsuri de sprijin similare cu cele incluse în OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, respectiv plafonarea preţurilor finale facturate şi compensarea diferenţei, pentru consumatorii de gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2025 -31 martie 2026, se precizează în expunerea de motive.

Un amendament admis la proiect prevede că, „în cazurile în care Republica Moldova nu poate să îşi asigure consumul naţional de energie electrică prin producţie proprie, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, cu furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în ordonanţă, la care se adaugă costul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, după caz. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”.

Cât vor plăti românii pe facturile la curent şi gaze de la 1 aprilie. Cum se va aplica schema de plafonare

În cadrul dezbaterilor din plen, senatoarea USR Violeta Alexandru a afirmat că această schemă de plafonare este o „manipulare” a Guvernului, care „plafonează nişte costuri, nişte preţuri care sunt mari oricum de la poarta producătorilor de stat din energie”.

„Să încetăm cu manipularea cum vine Guvernul şi face bine populaţiei şi să o spunem pe de-a dreptul: preţurile sunt deja mari când ei vorbesc despre plafonare. Nu există nicio informaţie, nicio gândire, nicio viziune, nicio comunicare pentru populaţie, ce se întâmplă după aceste trei luni de zile în care se prelungeşte schema de plafonare (…). Este o schemă populistă, prin care Guvernul se laudă că are grijă de populaţie”, a afirmat Alexandru.

Senatorul AUR Petrişor Peiu a susţinut, la rândul său, că Guvernul se ambiţionează să meargă cu o schemă „ipocrită”, bazată pe o „mare minciună”.

„Guvernul are, astăzi, 5 miliarde de lei neplătiţi către furnizori (…). Guvernul a dovedit că nu poate să susţină această schemă până astăzi, dar vrea să o prelungească. Cred că Guvernul se păcăleşte şi vine cu această ordonanţă care rezolvă problema comunicării politice a campaniei electorale, dar nu rezolvă problema de fond, pentru că Guvernul se ambiţionează să meargă cu o schemă ipocrită, bazată pe o mare minciună. Banii aceia nu există”, a punctat Peiu.

Ministerul Finanțelor a prelungit plafonarea RCA. Prețuri mai mici pentru șoferii români

În replică, senatorul PSD Daniel Zamfir a susţinut că mecanismul de plafonare este „singurul” care îi protejează pe cetăţeni de această „fluctuaţie”.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2025 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Piața imobiliată o ia razna. Evoluție bizară în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți