Gazprom a anunțat suspendarea „pe termen nedefinit” a livrărilor de gaz pentru Europa, prin gazoductul Nord Stream. Rușii susțin că există o defecțiune la o turbină, iar aceasta a fost complet oprită pentru a fi reparată, a transmis agenția rusă RIA Novosti.
Un reprezentant al companiei a trimis o scrisoare către compania Siemens în care a comunicat problemele apărute la motor și necesitatea de a le remedia. Gazprom susține că a găsit defecțiuni despre care nu știa la instalațiile de pompare, iar ca să le repare, sunt necesare piese din Germania, pe care le-a solicitat.
Totuși, liderii de la Moscova sunt conștienți foarte bine că această cerere, de livrare a pieselor, nu poate fi onorată, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană.
Nord Stream 1 este principala rută pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa și funcționa la capacitate redusă încă de la jumătatea lunii iunie.
De la sfârșitul lunii iulie, conducta funcționa la doar 20% din capacitate.
Gazoductul Nord Stream 1 nu mai funcționează de două zile, pentru mentenanță, dar trebuia repus în funcțiune sâmbătă, în condițiile în care doar o singură turbină asigură pomparea fluxului de gaz.
Gigantul rus îşi permite să şicaneze Europa, pentru că are profituri imense. Gazprom va plăti Rusiei 8,6 miliarde de lire sterline (9,95 miliarde de euro), după ce a înregistrat profituri record, relatează The Guardian.
Producătorul rus de gaze Gazprom a înregistrat în primul semestru al anului în curs rezultate foarte bune, iar veniturile din 2022 le vor depăşi pe cele din 2021, a anunţat directorul general Alexey Miller, în condiţiile în care creşterea preţului gazelor compensează scăderea producţiei şi a exporturilor, transmite Reuters.
Compania a raportat un profit net de 2,5 miliarde de ruble (41,4 miliarde de euro) în primele șase luni ale acestui an. Prețurile petrolului și gazelor au crescut în această perioadă, alimentate de îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie după invazia Rusiei în Ucraina.
Producţia Gazprom de gaze naturale s-a situat la 288,1 miliarde metri cubi (bcm) în primele opt luni din 2022, în timp ce exporturile Gazprom în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au reprezentat 82,2 bcm, a declarat Miller, fără a furniza comparaţii. Exporturile în China au urcat în ritm anual cu 60%.
Kremlinul deține 49,3% din Gazprom și va fi beneficiar în cadrul unei plăți de 1,21 de trilioane de ruble, după ce consiliul de administrație al companiei a propus investitorilor dividende de 51,03 ruble per acțiune. Decizia va fi transmisă acționarilor în cadrul unei adunări generale extraordinare, în 30 septembrie.