Veste de ultimă oră pentru fermieri. Potrivit Ministerului Agriculturii, termenul pentru depunerea cererilor se prelungește până în fata de 19 august 2024, ora 24.
Anul trecut, România a obținut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,208 milioane hectare, în timp ce producţia de porumb boabe a fost de 8,522 milioane de tone de pe 2,373 milioane hectare.
Decizia luată de Ministerul Agriculturii a fost deja luată, ținând cont că joi, 15 august 2024, este zi de sărbătoare legală (zi nelucrătoare), și a fost comunicată tuturor Direcţiilor Agricole Judeţene, precizează Ministerul Agriculturii.
”Termenul pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obţinerii despăgubirilor se prelungeşte până pe 19 august 2024, ora 24:00”, a transmis Ministerul Agriculturii.
Vremea nefavorabilă a făcut ca exporturile globale de cereale în anul comercial 2024/25 vor scădea în comparație cu 2023/24, deoarece se anticipează o scădere a producției în principalele state membre ale UE orientate către exportul de cereale, precum Franța, România, Polonia și Germania, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).
Fermierii vor putea fi despăgubiți cu sume între 200 și 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, suprafaţa calamitată până în prezent fiind de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă.
„Avem constituite Comisiile de situaţii de urgenţă la nivelul direcţiilor agricole, prefectură, primărie. Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă. Aici procesele verbale sunt finalizate, pentru că nu mai avem decât foarte puţin de recoltat”,a afirmat Florin Barbu, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.ro.