Veste de ultimă oră pentru o categorie de pensionari. Adeverințele cu pensiile recalculate vor fi transmise în perioada 15-31 august 2024, iar pensionarii nemulţumiţi pot contesta decizia, deși acest proces poate fi lung și complicat. În schimb, pentru a-şi îmbunătăți situația financiară, aceştia pot opta pentru achiziționarea vechimii în muncă. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că pensionarii care nu au acumulat minim 15 ani de muncă, necesari pentru a primi pensia minimă, pot încheia un contract de asigurare pentru a achiziționa până la 6 ani de vechime.
Costul achiziționării vechimii a crescut odată cu majorarea salariului minim, iar de la 1 iulie 2024, achiziționarea unui an de vechime costă 11.100 de lei, echivalentul a peste 2.200 de euro. Pensionarii au posibilitatea de a cumpăra vechime până în anul 2026, după ce Guvernul a prelungit perioada de achiziție cu un an.
Achiziționarea vechimii în muncă poate aduce beneficii semnificative la pensie. Formula de calcul a punctelor bonus este următoarea:
Pentru a stabili dacă este avantajos să cumperi vechime în muncă, trebuie să analizezi costul inițial și beneficiile financiare. De exemplu, dacă achiziționarea a șase ani de vechime costă aproximativ 66.600 de lei, dar îți aduce un supliment semnificativ la pensie, o decizei bună ar fi să faci această investiţie.