Beneficiarii acestui ajutor vor putea utiliza sumele necheltuite din alocația aferentă anului 2023 până la data de 31 martie 2024. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că termenul de valabilitate al voucherelor pentru energie, care inițial expirau la 31 decembrie 2023, a fost prelungit pentru a oferi sprijin suplimentar gospodăriilor vulnerabile.
„Ajutorul pentru încălzire nu este gestionat de MIPE, voucherele de energie au fost prelungite până în 31 martie 2024. Veste bună pentru cei care sunt beneficiari ai voucherelor pentru energie: am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024”, a precizat Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, precizând că această decizie a fost luată după consultări cu Comisia Europeană.
Conform datelor furnizate de MIPE, aproximativ două milioane de români beneficiază în prezent de voucherele pentru energie, iar această prelungire vine în contextul unor schimbări bugetare și ajustări pentru a face față provocărilor economice.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă în 2024. Cine nu-şi va mai face concediul pe banii statului
Pe lângă ajustările în privința voucherelor pentru energie, pentru anul 2024, se va menține plafonarea prețului la energie electrică și gaze. Această măsură se aplică atât persoanelor fizice, cât și firmelor și va rămâne în vigoare până în 2025.
În ceea ce privește ajutoarele sociale, românii din categoriile vulnerabile vor primi în continuare vouchere pentru alimente pe tot parcursul anului 2024. Adrian Câciu a confirmat că sprijinul sub formă de vouchere și pachete alimentare pentru cei cu venituri minime va continua și în noul an. „Acest tip de sprijin, voucherele pentru alimente, va continua și în 2024, la fel și pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune. Este acel ajutor pe care l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 de lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a declarat Adrian Câciu.
Citeşte şi: Vouchere alimente 2024. Creşte numărul beneficiarilor. Vestea momentului pentru 4 milioane de români
De asemenea, de la 1 ianuarie 2024, se va efectua indexarea pensiilor cu rata inflației, în valoare de 13,8%. Această măsură va duce la o creștere a punctului de pensie cu 240 de lei, iar pensia minimă va fi majorată cu 150 de lei. Aceste schimbări vin în contextul eforturilor guvernamentale de a gestiona eficient resursele financiare și de a asigura sustenabilitatea programelor sociale în perioade economice mai dificile.