Veste excelentă pentru salariaţii care au copii. Iniţiatorii proiectului de lege susţin că beneficiul fiscal net pentru angajaţii cu copii este de doar 10 lei pe lună, adică 120 de lei anual, mult sub nevoile pe care un părinte le are pentru a creşte un copil, cu atât mai mult cu cât aceste este şi elev. De asemenea, acest beneficiu este acordat doar părinţilor cu salariu, fiind excluşi astfel părinţii care realizează venituri din activităţi independente sau din venituri din drepturile de proprietate intelectuală, ceea ce creeaza o discriminare.
Astfel, pentru a asigura că acest beneficiu fiscal este unul real, iniţiatorii apreciază că se impun următoarele modificări ale Codului Fiscal:
Impactul socioeconomic este unul pozitiv, având în vedere că acordarea unei deduceri suplimentare pentru părinţii cu copii va conduce la creşterea nivelului de trai al acestora, mai spun iniţiatorii.
Citeşte şi: Veste bună pentru românii cu pensii mai mari de 4.000! Statul le va da banii înapoi
Proiect de LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. I – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmează:
1. Dupa articolul 66, se introduce un nou articol, art. 66′, cu urmatorul cuprins: „Art. 66’ Deducerile personale Deducerile personale prevazute de prezentul titlu se acorda o singura data, indiferent de sursele de venit”.
2. La articolul 68, alin. (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(6) Baza de calculse determina ca diferenta intre venitul brut si deducerea personala, cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol”.
3. La articolul 68, dupa alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (6′), cu urmatorul cuprins: „Deducerea personala se acorda astfel:
a) 15% din salariul de baza minim brutpe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani pentru fiecare luna de activitate;
b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta depana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din activitati independente”.
4. La articolul 72, alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoanejuridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a deducerii personale si a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut”.
5. La articolul 72, dupa alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2’), cu urmatorul cuprins: „Deducerea personala se acorda astfel:
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta depana la 26 de ani pentru fiecare luna de activitate;
b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta depana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala”.
6. La articolul 77, alin. (10) lit. b) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „b) 1000 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta depana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora”
Art. II – Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile prezentei legi intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica dupa cum urmeaza:
a) prevederile pct. 1-3 se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi;
b) prevederile pct. 4-6 se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Citeşte şi: Vești bune pentru români! Categoria de persoane care vor primi salarii mai mari cu 50%
Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.
Documentul este aici.