Ursula von der Leyen a făcut marţi mult aştepatata declaraţie cu privire la cererile de aderare la Uniunea Europeană făcute de Ucraina, Republicii Moldova şi Georgia. ”Avem un mesaj clar, iar acesta este da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat”, a declarat şefa Comisie Europene. De asemenea, Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la UE cu condiţia ca aceasta să realizeze ‘reforme importante’. ”Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul” în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, ”credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor” unei candidaturi, a declarat ursula von der Leyen.
”Asta înseamnă că s-a făcut treabă bună, dar că rămân lucruri importante de făcut”, a mai spus aceasta. ”Întregul proces este bazat pe merit, aşadar are loc conform reglementărilor, iar progresul depinde în întregime de Ucraina”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Acest aviz va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.
„Comisia Europeană salută Ucraina și Moldova în calitate de candidați la aderare. Dar Georgiei, o altă fostă republică sovietică, i se cere să îndeplinească anumite condiții înainte de a primi același statut”, scrie BBC.
„Moldova se află pe o cale adevărată pro-reformă, anticorupție și europeană”, a mai spus Ursula von der Leyen.
Ca reacţie la anunţul Comisiei, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus: „Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”.
⚡️⚡️⚡️The European Commission has decided to recommend granting #Ukraine the status of an #EU candidate country.
📰Bloomberg pic.twitter.com/LHvzuzApwC
— NEXTA (@nexta_tv) June 17, 2022
Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului stagnează de câţiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat din 1999 şi nu se întrevăd perspective de aderare la UE.