Pe 20 septembrie 2013, îşi manifestaseră dorinţa de a găzdui partide din această ediţie a turneului final al Campionatului european care va marca 60 de ani ai competiţiei 32 de federaţii naţionale, dar până vineri la miezul nopţii au rămas 19, din care vor fi alese pe 19 septembrie, la Geneva, de către Comitetul executiv al UEFA 13 oraşe de-a lungul întregii Europe.
EURO 2020. Lista completă comunicată de UEFA, în ordine alfabetică: Azerbaidjan (Baku), Belarus (Minsk), Belgia (Bruxelles), Bulgaria (Sofia), Danemarca (Copenhaga), Anglia (Londra), Macedonia (Skopje), Germania (Munchen), Ungaria (Budapesta), Israel (Ierusalim), Italia (Roma), Olanda (Amsterdam), Irlanda (Dublin), România (Bucureşti), Rusia (Sankt Petersburg), Scoţia (Glasgow), Spania (Bilbao), Suedia (Stockholm), Ţara Galilor (Cardiff).
Citeşte şi România ar putea găzdui patru meciuri de la Euro 2020
Sunt prevăzute 13 pachete diferite de meciuri, cu 12 pachete-standard, incluzând 3 meciuri din grupe şi unul din faza eliminatorie (optimi sau sferturi), şi un pachet pentru semifinale şi finală. Pentru acest ultim pachet candidează Londra şi Munchen.
„Suntem extrem de fericiţi că am primit atât de multe candidaturi pentru găzduirea UEFA EURO 2020”, a declarat preşedintele Michel Platini. „Cea de-a 60-a aniversare a turneului va fi una istorică cu meciuri disputate în atât de multe ţări europene. Vom avea astfel mai mulţi suporteri din mai multe naţiuni, mândri că pot găzdui elita turneului, o oportunitate pentru dezvoltarea fotbalului în ţările respective. Doresc tuturor candidatelor mult noroc în procesul de alegere”, a precizat fostul internaţional francez.
EURO 2020. Dosarul de candidatură mai conţine şi date despre tehnologia informaţiei relevante pentru organizarea EURO 2020, dar şi o descriere amănunţită a facilităţilor existente pe Arena Naţională, a spaţiilor adiacente şi a dezvoltărilor care vor avea loc în proximitatea stadionului şi în oraş până în anul 2020. El este însoţit de hărţi, planuri şi imagini, precum şi de garanţii emise de autorităţile române privind angajamentul de a îndeplini cerinţele formulate de UEFA pentru organizarea jocurilor de la EURO 2020.
Din dispoziţia premierului Victor Ponta, realizarea documentaţiei a fost demarată încă din toamna anului 2013. Apoi a fost adoptă Hotărârea de Guvern nr. 1093 din 11 decembrie 2013 privind declararea de interes public şi importanţă naţională a UEFA EURO 2020 şi a candidaturii României pentru organizarea acestui eveniment.
Prin acelaşi act normativ a fost înfiinţat Comitetul interministerial de coordonare pentru organizarea şi susţinerea candidaturii României, comitet condus de către viceprim-ministrul pentru securitate naţională şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
În intervalul scurs din luna decembrie 2013 şi până în prezent, la sediul Guvernului s-au desfăşurat trei reuniuni ale Comitetului interministerial şi mai multe întâlniri la nivelul experţilor fiecărei autorităţi competente pentru a se clarifica diferitele aspecte ale dosarului de candidatură.
MAI menţionează că Federaţia Română de Fotbal a cooperat în mod sistematic cu specialiştii din Primăria Municipiului Bucureşti pentru a definitiva documentele aferente prezentării Arenei Naţionale şi infrastructurii existentă în Capitală şi a relaţionat cu alte instituţii şi organizaţii care au furnizat expertiză de specialitate pe diferite domenii. Redactarea finală şi editarea dosarului de candidatură a fost realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
Prin conţinutul său, dosarul de candidatură transmis de România la UEFA întruneşte toate condiţiile solicitate de către forul continental şi că ţara noastră are o şansă certă pentru a primi dreptul de a organiza meciuri în cadrul turneului final al UEFA EURO 2020, se arată în comunicatul MAI.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/euro-2020_140825.html#ixzz2zzNWKaL2