Subvențiile au intrat în conturile fermierilor. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a efectuat plăți în valoare de peste 1,6 miliarde de euro autorizate în perioada 16 octombrie – 14 decembrie 2022, informează AgroIntel.
„APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat la plată începând cu 16 octombrie 2022 și până în prezent suma de 1,533 miliarde de euro pentru un număr de 695.049 de fermieri, pentru cererile depuse în Campania 2022”, a adus precizări APIA într-o postare făcută pe pagina de Facebook.
Sumele pentru fermieri sunt împărțite astfel:
– 1,247 miliarde de euro reprezintă plăți în avans, respectiv;
– 1,022 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
– 187,45 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR);
– 37,23 milioane de euro cofinanțare din bugetul național.
Adrian Pintea, directorul general APIA, a asigurat fermierii că lucrurile se desfășoară „șnur”, potrivit calendarului convenit cu Ministerul Agriculturii, condus de ministrul PSD Petre Daea.
„Doresc să asigur toți fermierii că vom continua autorizarea plăților în același ritm susținut, cu implicare și profesionalism”, a transmis Adrian Pintea.
Pentru plata finală, zilnic intră la autorizarea pentru subvenții aproximativ 50.000 de fermieri. Plata finală a subvențiilor a început pe 5 decembrie și se încheie la data de 30 iunie 2023.
„Activitatea principală a agenției este focusarea și canalizarea spre autorizarea plății finale. Eu îmi doresc ca până la sfârșitul lunii decembrie să autorizăm undeva în jur la 300 de milioane de euro. Ca și în anii anteriori îmi propun ca toate plățile, tot ceea ce se poate efectiv face ca undeva până la sfârșitul lunii februarie.
De ce? Pentru că de la 1 martie începe o nouă campanie și aceeași funcționari fac și autorizarea la plată și primirea cererilor unice. Deci practic, pentru marea majoritate a schemelor de plată, pentru marea majoritate a fermierilor care a depus cererile pentru campania 2022 vor avea banii în cont până la începutul lunii martie. Și singurii care vor mai rămâne la plată, și acestea sunt termenele legale care trebuie îndeplinite, sunt producătorii agricoli care au Sprijin Cuplat Vegetal (SCV), până la 15 mai când se va împlini și termenul și ultimul document care se pune pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Dar după această dată și acești fermier vor intra la plată”, a punctat directorul APIA, pentru emisiunea AgroStrategia.