Problemele tehnice care au afectat funcționarea optimă a sistemului au determinat blocaje semnificative, în special în procesul de recalculare a pensiilor și în emiterea deciziilor de pensionare. Casa de Pensii s-a confruntat cu un blocaj major în urma nefuncționării sistemului informatic.
Printre principalele probleme s-au numărat: imposibilitatea recalculării pensiilor CAP pentru un număr semnificativ de beneficiari, dificultăți în trecerea de la pensia anticipată la cea pentru limită de vârstă, netrimiterea deciziilor de recalculare către pensionari, deși termenul limită era 31 august 2024, lipsa soluționării dosarelor de pensionare depuse în lunile august, octombrie, noiembrie și decembrie.
Conform Newsweek, doar dosarele depuse în luna septembrie au fost procesate, în timp ce restul au fost amânate din cauza problemelor tehnice. Recent, un pensionar a primit prima decizie de pensionare pentru un dosar depus în luna decembrie 2024, ceea ce indică o posibilă deblocare parțială sau totală a sistemului.
Deblocarea sistemului informatic permite Casei de Pensii să inițieze mai multe operațiuni esențiale:
– Trecerea de la pensia anticipată sau de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă, conform Legii 263/2010;
– Recalcularea pensiilor CAP, proces care implică aproximativ 500.000 de pensionari. Termenul pentru finalizarea acestor recalculări este martie 2025;
– Mica Recalculare, ce vizează peste 1.000.000 de pensionari care speră la majorări ale veniturilor. Pensionarii care au lucrat înainte de 2001 pot depune adeverințe pentru venituri nepermanente;
– Recalcularea pensiilor pe baza noii legi a pensiilor, proces care va aduce beneficii financiare pentru zeci de mii de pensionari.
Blocajele sistemului informatic au fost cauzate de nerespectarea unui contract de mentenanță și modernizare semnat de Casa de Pensii. Conform unui raport publicat de Newsweek, Casa de Pensii a plătit 2.500.000 de euro pentru acest contract, care nu a fost dus la bun sfârșit. Una dintre firmele responsabile pentru mentenanță avea doar trei angajați, ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a gestiona un sistem de o asemenea complexitate.
Din cauza acestor probleme, pensionarii au continuat să primească vechile pensii, mai mici, întrucât deciziile de recalculare nu au fost trimise la timp. Deblocarea sistemului aduce speranțe că această situație va fi remediată în următoarele luni, iar beneficiarii vor primi diferențele financiare retroactiv.
Casa de Pensii a anunțat că va prioritiza emiterea deciziilor restante, astfel încât recalculările să fie finalizate până la termenul stabilit. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă deblocarea sistemului informatic este completă sau doar temporară.