Taxă majorată cu 25% pentru proprietarii de case și apartamente. Locuitorii din Bacău se vor lovi de o nouă creștere a costurilor pentru utilități, începând cu 1 ianuarie 2025. Tarifele pentru apă potabilă și canalizare vor crește semnificativ, cu aproximativ 25%, ca parte a unui plan tarifar aprobat recent de Consiliul Local Bacău. Se pare că nu este singurul oraș care aplică această măsură.
În acest sens, prețul apei potabile în Bacău va ajunge la 10,77 lei pe metrul cub, comparativ cu 8,62 lei cât este la ora actuală. În ceea ce privește canalizarea, tariful va crește de la 6,44 lei la 8,04 lei pe metrul cub.
Noua mărire face parte dintr-un proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, derulat în județ. Proiectul are o valoare totală de 369 de milioane de euro. Beneficiarul principal este Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). Mai mult, proeictul și include modernizarea infrastructurii din 41 de localități, inclusiv municipiul Bacău.
Consiliul Local Bacău a aprobat majorarea tarifelor ținând cont de rata inflației și de necesitatea finanțării proiectului.
În acest context, reprezentanții administrației locale au transmis că ultima majorare planificată în cadrul acestui proiect ar urma să fie aplicată în 2026. Cu toate acestea însă, locuitorii se confruntă deja cu un context economic dificil, dat fiind că scumpirile la utilități se adaugă unor creșteri recente de prețuri la gigacalorie, salubritate și taxe locale.
Nici Capitala nu face rabat de la majorări de taxe. Bucureştenii urmează să plătească în 2025 impozite şi taxe locale mai mari cu 10,40%, având în vedere rata inflaţiei. Consiliul General al Capitalei a aprobat deja proiectul.
În situația mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri şi pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport este de 10%.
În raportul de specialitate sunt invocate prevederile art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, conform cărora impozitele şi taxele locale se indexează anual, până la data de 30 de aprilie, de către Consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior.
Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru anul 2023 rata inflaţiei a fost de 10,40%. Pentru anul 2024, taxele şi impozitele locale au crescut cu 13,8%, pe baza ratei inflaţiei. De asemenea, taxele şi impozitele locale au crescut cu 5,1% pentru anul 2023.
Plata apei meteorice sau pluviale este încă un subiect deseori dezbătut. Românii, mai ales cei care trăiesc în orașe, spun că facturile li sunt încărcate cu taxa pe apa pluvială.
Companiile de apă spun că pun astfel de taxe pentru că această apă provenită din precipitații ajunge în calanizare și urmează același proces de tratare ca și cea uzată. Iar acest lucru generează costuri.
Pe o factură lunară de servicii furnizare apă, un bucureștean are de plată pentru colectarea și transportul apei meteorice suma de 20 de lei. Adică 3.09 lei /mc.
Conform companiilor de apă, serviciile de colectare și transport apă meteorică fac parte din serviciul de canalizare prestat de acestea, funcționarea acestora implicând costuri de exploatare, întreținere, dezvoltare, modernizare, precum și de protecție a mediului.
Toți acești factori sunt reflectați în tariful serviciului de canalizare, indiferent de volumele de apă meteorică colectate în rețeaua publică de-a lungul anului.
Apele meteorice sau pluviale sunt apele care provin din precipitaţii atmosferice (din ploi sau din topirea zăpezii de pe acoperisuri, terase, platforme industriale și/sau curți interioare).
”Betonul și asfaltul zilelor noastre sunt bariere în calea circuitului natural al apei. Apa din precipitații ajunge în canalizarea orașului urmând aceleași procese de tratare și generând costuri, ca și apele uzate.
În orașe, sistemul de canalizare este unitar. Adică rețeaua de preluare a apelor pluviale nu este separată de rețeaua de canalizare care preia apele uzate menajere.
Prin urmare, atât apele uzate menajere și industriale, cât și cele provenite din precipitațiile atmosferice (apele meteorice) sunt colectate in același sistem de canale și sunt conduse către stația de epurare a municipiului.
Aici, printr-o serie de tratamente mecanice și biologice, toată apa uzată (inclusiv cea meteorica) este “curățată” înainte de a fi deversată în emisar.
Sistemele unitare de canalizare au fost construite în orașele mari la inceputul dezvoltării lor. În ultimii ani însă, expansiunea urbană și modificările climatice crează probleme de exploatare a acestor sisteme. La ploi abundente, conductele sunt deseori suprasolicitate și colmatate de deșeurile și materialele antrenate de la suprafață de debitul mare de apă.
Apa meteorică este preluată, colectată și transportată prin rețeua de canalizare, este pompată prin mai multe stații de pompare intermediare, până ajunge în colectorul interceptor, iar ulterior în Stația de Epurare. Întregul proces menționat generează costuri semnificative, în principal cu energia electrică”, conform apa-canal.ro.
Apele meteorice constituie o mare problemă în zonele urbane deoarece sunt mai mult decât nişte simple ape de şiroire încărcate cu suspensii, potrivit specialiștilor de la compania de apă.
”De pe străzi ele se încarcă cu reziduuri petroliere şi de uleiuri, plumb de la combustibili, particule din abrazarea cauciucurilor şi discurilor de frână ale automobilelor etc. şi deci sunt suficient de poluate încât să afecteze reţeaua publică de canalizare şi să necesite epurare în staţia de epurare la fel ca celelalte ape uzate.
Mai mult, în stația de epurare a apelor uzate, apele din precipitații diluează apa uzată, scoțând astfel din parametrii funcționali o etapă importantă a procesului de epurare – treapta biologică. Readucerea în stare normală de funcționare a stației înseamnă un consum suplimentar de energie și de reactivi, înseamnă costuri mai ridicate chiar decât epurarea uzuală a apelor menajere”, mai precizează sursa citată.