Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunţat, marți, că coaliția ia în calcul o majorarea pensiilor cu circa 12% începând din luna martie. „Avem un spațiu bugetar de 16 miliarde lei”, a spus Marcel Boloș, la Antena 3.
Conform legii, în fiecare an, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. În situaţia în care indicatorii prevăzuţi, realizaţi pe anul precedent, au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.
Abia începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.
Ministrul Finanţelor a precizat că există două variante de majorare a pensiilor: una este indexarea cu inflația, iar cealaltă este recalcularea conform unei formule care ar trebui să apară în legea pensiilor.
Veşti bune pentru pensionari. Primul venit, primul servit! Se dau 2600 de lei de la stat, cazare, trei mese şi 12 zile de răsfăţ
Ministrul a fost chestionat care este procentul de majorare, dacă anvelopa permite o majorare de 12%, și a răspuns afirmativ.
Sunt schimbări majore luate în calcul de Guvern pentru viitoarea lege a pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, până la finalul anului, un proiect prin care să fie eliminate inechitățile din sistem va fi gata. Ideea a fost discutată atât cu cei de la Comisia Europeană, cât și cu specialiștii Băncii Mondiale.
Punctul de pensie va fi de 40%-45% din câștigul salarial mediu brut. Modificările vor presupune păstrarea formulei din legea 127, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern.
Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie. Acesta din urmă va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.
Viitoarea lege va include și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul precedent. În plus, se vorbește despre egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.
”Unul dintre obiectivele noii Legi a pensiilor este să urmărim creșterea valorii punctului de pensie, dar și pentru a-i ajuta pe românii cu pensii mici, evident, dorim să creștem cu o sumă ceva mai consistentă și pensia minimă”, a declarat ministrul Muncii, în exclusivitate, la România TV.
Întrebată de când vor crește pensiile românilor, Simona Bucura-Oprescu a răspuns: ”Aici avem două aspecte, unul care ține de partea instituțională a Casei Naționale de Pensii Publice pentru că până la 31 august, președintele Casei Naționale de Pensii Publice are sarcina de a digitaliza toate dosarele de pensie și una care ție de rapiditatea cu care încheiem procesul noii Legi a pensiilor. Noi facem toate eforturile să fie cât mai repede, punem la masă toți actorii implicați Ministerul Muncii, Banca Mondială, care se ocupă de partea de impact financiar, cei de la Ministrul Finanțelor și Fondurilor Europene. Întreaga reformă legată de sistemul de pensii publice este aferentă cererii de plată 3 din jalonul PNRR ceea ce însemnă că până în noiembrie această reformă trebuie să fie finalizată. Asta înseamnă că proiectul de lege, noul cadru normativ cu privire la pensii trebuie să fie finalizat până în noiembrie. Data la care va intra în vigoare o va decide Parlamentul și o vom cunoaște cu toții în momentul în care apare în Monitorul Oficial.”
Cât despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, Simona Bucura-Oprescu a subliniat că pe masa Ministerului Muncii se află două scenarii posibile.
”Avem două scenarii posibile, acestea sunt în funcție de când va fi valabilă noua lege a pensiilor. Și anul acesta am avut o indexare de 12% în ceea ce privește pensiile. Este drept că aceasta se calculează raportându-se la inflația de anul anterior, dar sunt prioritatea, noastră, grija noastră și indiferent cum ar fi aceștia vor avea și anul viitor o formă de ajustare a pensiei cu inflația și puterea de cumpărare și situația economică din țară”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.