Veste proastă pentru afaceriştii români. Numărul insolvenţelor va creşte anul acesta

Numărul insolvenţelor se va majora anul acesta, în România, cu circa 10%, din cauza creşterii consumului intern cu aproximativ 1,2%, conform unui studiu realizat de Coface.
Roxana Gagiu
29 mai 2013, 09:28
Veste proastă pentru afaceriştii români. Numărul insolvenţelor va creşte anul acesta

Anul trecut, a fost deschisă procedura de insolvenţă pentru 23.665 de companii, cu 10% mai multe decât în 2011. „Sustenabilitatea companiilor a fost erodată din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii. Prin urmare, companiile prezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la socurile interne sau externe şi al presiunii pentru creşterea lichidităţilor”, se arată în studiul Coface.

Impactul crizei economice a fost puternic resimţit în ţările din Europa Centrală.

Numărul insolvenţelor s-a majorat cu 3,5% în 2012, iar principalele responsabile pentru această involuţie au fost Bulgaria şi Croaţia, ambele prezentând o creştere dramatică anul trecut.

Singurele evoluţii pozitive au fost înregistrate de Estonia şi Letonia, deşi întreaga regiune a fost caracterizată de o tendinţă ascendentă în ultimii ani din punctul de vedere al companiilor insolvente. Comparativ cu 2009 (anul de criză, după prăbuşirea Lehman Brothers Holdings), în 2012 insolvenţele au crescut cu 38,7%.

Potrivit studiului Coface, cel mai afectat sector în 2012 a fost cel al construcţiilor. Companiile au avut de suferit din cauza programelor de austeritate şi a lipsei investiţiilor în locuinţele private. Cu probleme similare s-au confruntat şi industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul şi comerţul cu ridicata şi distribuţie. Acesta din urma experimentează efectele negative ale ratelor ridicate ale şomajului şi scăderea cheltuielilor gospodăriilor.

La polul opus, telecomunicaţiile, educaţia şi sănătatea au fost cele mai puţin afectate sectoare, înregistrând cele mai mici rate ale insolvenţelor în 2012.

Coface precizează că datele despre companiile insolvente nu pot fi comparate în totalitate din cauza legislaţiei diferite pentru fiecare ţară în parte. Unele dintre acestea, cum ar fi statele baltice, au o lege a insolvenţei similară standardelor europene, în timp ce altele, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, au în continuare nevoie de reforme.

Ţările cu probleme în 2012 au fost Bulgaria, Croaţia şi Slovenia, urmate îndeaproape de Polonia. În Bulgaria, 1.339 de companii au intrat insolvenţă în 2012, comparativ cu 390 în 2011, implicând o creştere de 243%. Pârghii financiare şi operaţionale ridicate, cheltuieli financiare mari, volatilitatea preţurilor materiei prime şi lichiditatea scăzută au fost principalele motive pentru situaţia din Bulgaria în 2012.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate de Letonia, Estonia şi Ucraina.

Letonia, care a fost cea mai afectată ţară din regiune din cauza crizei, s-a confruntat cu o creştere foarte mare a insolvenţelor în 2009, dar a început să se stabilizeze în 2010. De atunci numărul insolvenţelor este într-o continuă scădere, în 2012 marcând o scădere de 3,6%. În acelaşi timp, Letonia a înregistrat cea mai mare rată de creştere din Europa atât în 2011, cât şi în 2012.

Pentru 2013, Coface estimează înrăutăţirea situaţiei. Insolvenţele vor creşte în majoritatea ţărilor din regiunea CEE. Un exemplu est, Polonia unde, ]n 2013 sunt aşteptate efectele crizei globale. Acestea îşi vor face simţită prezenţa într-o măsură mult mai mare, înregistrând un nivel mai ridicat de insolvenţe.

Perspectivele de creştere se identifică foarte puţin în regiunea ţărilor CEE, dar Letonia este unul dintre exemplele în care dezvoltarea viitoare a economiei se presupune a fi în mare parte, pozitivă.

„Este evident că numărul insolvenţelor va creşte în 2013 şi în special vom regăsi insolvenţe ale companiilor medii şi mari, astfel că nici măcar numărul lor nu mai este relevant, ci ordinul de mărime şi impactul în economie. Zona central est-europeană suferă de la începutul anului 2013 prin prisma evoluţiei insolvenţelor şi numărului de incidente de plată, astfel că este nevoie mai mult ca oricând ca firmele să caute soluţii de management al riscului de credit şi să-şi protejeze business-ul pentru a putea supravieţui într-un context european din ce în ce mai nesigur. Prognozele noastre în privinţa riscului de credit este că acesta s-a înrăutăţit în 2013 şi această perspectivă se va menţine şi în perioada următoare”, a declarat Constantin Coman, country manager, Coface România, potrivit Agerpres.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Sucul care nu te lasă să îmbătrânești. Este bogat în colagen și i se mai spune și ”aurul mov al frumuseții”
Capital.ro
Schimbare permis auto 2025. Vor fi refuzați. Avertisment pentru șoferii care au doar bani cash la ei
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Oamenii care iau foc din senin. Tot mai multe cazuri bizare înfiorează lumea
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Decizia lui Călin Georgescu. Anunțul oficial al avocatei sale după verdictul ȊCCJ
StirileBZI
Ce se întâmplă cu prețurile la energie dacă va fi prelungită plafonarea și după data de 1 aprilie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
AMENZI de 27.000 de lei pentru români! Ce documente se depun pentru a scăpa de contravenție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz