Anul începe prost pentru bugetari, mai ales pentru funcţionarii din ministere. Sebastian Burduja a anunțat că a solicitat tuturor companiilor din portofoliu să reducă cu 20% cheltuielile cu salariile și cu ”până la” 30% posturile de conducere. Companiile trebuie să reducă și cheltuielile cu sponsorizările, în special Hidroelectrica, care a cheltuit 16 milioane lei anul trecut, a spus ministrul.
Burduja susține că nu va semna bugetele de venituri și cheltuieli ale companiilor din subordinea ministerului dacă acestea nu vor respecta principiile de eficientizare precum reducerea posturilor de conducere sau a cheltuielilor cu salariile.
”De două săptămâni am transmis o adresă tuturor companiilor din portofoliu, fie că suntem acționari majoritari sau 100%, și regiilor, și le-am cerut câteva lucruri. Să reducă numărul de posturi de conducere; le-am indicat și o țintă, până la 30%. Să reducă cheltuielile cu salariile, indicându-le un procent de 20%, în special la personalul TESA. În energie sunt companii mari, cum este Complexul Energetic Oltenia, unde nu vrem să dăm afară minerii care lucrează în cariere sau inginerii care lucrează in termocentrale. Dar există loc de redus aparatul în personalul administrativ: resurse umane, juridic, comunicare șamd‘, a declarat ministrul Energiei, citat de Agerpres.
Ministrul a arătat, de asemenea, că a solicitat companiilor reducerea cheltuielilor cu sponsorizările arătând că există o societate care a cheltuit 16 milioane de lei, anul trecut, pentru sponsorizări. Ministrul a susținut că societatea în cauză este Hidroelectrica și a precizat, însă, că ”nu a dorit să îi scoată la tablă” pentru că oamenii acolo își fac treaba ”destul de bine”.
”Noi, ca acționar, avem pârghii să impunem acest lucru și le-am comunicat acestor companii că nu voi semna bugetele lor de venituri și cheltuieli până nu vor respecta aceste principii de eficientizare. La nivelul companiilor am dori să economisim un miliard de lei în urma acestor măsuri”, a declarat Burduja.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, recent, că ministerul său urmează să elimine toate posturile vacante, iar 10-20% dintre cele ocupate vor fi, de asemenea, reduse. Întrebat despre proiectul liderului PNL, legat de reorganizarea posturilor de la Senat, Burduja a spus: ”Domnul Bolojan face ceea ce a spus că va face, o reformă a statului, ca să-l recredibilizăm şi practic să demonstrăm tuturor românilor că nu le cerem lor să strângă cureaua, în primul rând, şi noi, statul, strângem cureaua. Aşa cum este normal”.
În același timp, el a subliniat că aceeași reformă a fost demarată acum două săptămâni și la Ministerul Energiei.
”Am anunţat că vom elimina toate posturile vacante. Sunt 80 de poziţii. Suntem un minister mic, 280 de posturi ocupate, 80 vacante, 80 dispar. Dintre cele ocupate, între 10% şi 20% vor pleca acasă, chiar dacă este un minister mic şi chiar dacă avem salariile cele mai mici din Guvern, tot pentru că este o chestiune de bun simţ”, a declarat ministrul Energiei la Digi24.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat și că recent, a fost trimisă o adresă către toate companiile aflate în portofoliul ministerului.
”Le-am cerut să reducă numărul de posturi de conducere, să reducă cheltuielile cu salariile, să reducă cheltuielile cu sponsorizările şi protocolul, să reducă cheltuielile cu bunurile şi serviciile. Deci este un gest de normalitate, de bun simţ şi cred că este un model liberal de a face administraţie, ceea ce ar trebui să însemne eficienţă şi meritocraţie”, a spus acesta.
Potrivit acestuia, este vorba despre cheltuieli reduse. Miercuri, 22 ianuarie, mai mulți angajați ai Senatului au inițiat un protest spontan în timp ce președintele acestei Camere, Ilie Bolojan, susținea declarații cu privire la măsurile de reorganizare a instituției.
Bolojan a declarat că nu cedează în fața huiduielilor venite din partea propriilor angajați și a transmis un mesaj ferm, spunând că nu are de gând să tolereze risipa, nepotismele și numirile politice.
„Astăzi ar fi fost probabil o conferință de presă obișnuită. Dar, datorită atmosferei create, a devenit o știre. Nu pot să dau eu înapoi, pentru că a fost o decizie a Biroului Permanent al Senatului, organismul care ia astfel de decizii, care va fi votată, sper, în Plenul Senatului, în baza unei analize de cheltuieli”, a declarat acesta.