Veste proastă pentru cei care întârzie plata facturii la curent! Furnizorii de energie le pot cere garanţii financiare

Furnizorii de energie electrică primesc de la ANRE dreptul de a cere garanţii financiare substanţiale de la consumatorii lor duble faţă de ce li se permitea până acum, iar regula se va aplica pentru toate contractele, inclusiv cele de pe piaţa concurenţială. Sunt vizaţi în special clienţii suspectaţi că ar sustrage energie şi cei rău-platnici.
Iulian Tudor
30 mai 2018, 08:37
Veste proastă pentru cei care întârzie plata facturii la curent! Furnizorii de energie le pot cere garanţii financiare

ANRE a elaborat o nouă procedură de privind regimul garanţiilor financiare constituite de către clienţii finali în favoarea furnizorului de energie electrică, care modifică un act normativ mai vechi pe această temă.

Furnizorii de ultimă instanţă (FUI), adică Enel, CEZ, E.On si Electrica, aveau şi până acum dreptul de a solicita garanţii financiare clienţilor lor, iar noua procedură extinde valoarea acestora. Potrivit vechiului act normativ, garanţiile se puteau cere, în primul rând în caz pentru „constatarea, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acțiuni ale Clientului Final menite să denatureze în orice fel indicațiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare din partea acestuia”.

Aşadar, oricărui consumator care umbla la contor sau sustrăgea energie electrică i se cerea să constituie garanţii financiare, ulterior descoperirii. Conform vechii legislaţii, „valoarea garanției financiare constituite de către Clientul Final se stabilește astfel încât să acopere o perioadă de consum echivalent pentru 6 luni la clienții casnici, respectiv pentru 1 an la clienții finali noncasnici, la prețul/tariful de contract”.

Pe noua legislaţie, aflată încă la nivel de proiect la ANRE, aceste garanţii pot fi cerute atât de FUI obligaţi (cei patru), cât şi de cei opţionali, care vor fi desemnaţi pentru fiecare dintre cele opt zone de distribuţie. Iar valoarea garanţiei poate creşte, şi nu se mai face distincţia între consumatori. Strict în cazul acesta, „valoarea garanţiei financiare constituite de către clientul final se stabileşte astfel încât să acopere cantitatea de energie electrică consumată pe o perioadă echivalentă de maximum un an, la preţul energiei electrice furnizate”.

Garanţii mai pot fi cerute şi clienţilor care sunt rău platnici. Pe vechea legislaţie, prevederea se aplica pentru contractele pe perioadă nedeterminată, specifice vechiului sistem reglementat, dar, acum, ea se va aplica şi pentru contractele cu perioadă determinată, specifice pieţei conconcurenţiale, unde majoritatea contractelor, cel puţin pentru clienţii casnici sunt pe un an, maximum doi. Iată prevederea din legislaţia nouă:

„Furnizorul de ultimă instanţă obligat/opţional solicită constituirea în favoarea sa a unei garanţii financiare de către clientul final în următoarele cazuri: (…)clientul final se află în situaţia de a i se întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru neplata contravalorii facturii de energie electrică, de cel puţin două ori pe parcursul derulării relaţiei contractuale în cazul contractelor încheiate pe o perioadă de 1 an, şi respectiv de cel puţin două ori în 12 luni consecutive în cazul contractelor încheiate pe o perioadă determinată mai lungă de 1 an sau pe perioadă nedeterminată”.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană