Au scăzut salariile, arată statisticile oficiale. Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%. În luna august 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.
În luna august 2019, în majoritatea activităţilor, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019 ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).
Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 14,7% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv de 10,1% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 7,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale.
S-au înregistrat scăderi în învăţământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-3,1%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-2%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6764 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1754 lei).