Din 2018, banii câştigaţi de profesori în instanţă, care vor veni eşalonat pe durata a cel puţin cinci ani, vor fi impozitaţi conform noului cod fiscal. Astfel, chiar dacă hotărârile judecătoreşti vizau salariile pe care le primeau profesorii în urmă cu câţiva ani, când salariile nu erau majorate, acum vor trebui să plătească conform noului cod fiscal, care prevede trecerea plăţii contribuţiei către stat de la angajator la angajat.
Sumele aşteptate de cadrele didactice trebuie plătite in urma unor sentinte judecatoresti prin care dascalii au primit aceste drepturi aferente taierilor de 25 la suta din salariile efectuate in 2010.
Potrivit ziaruldeiasi.ro, o altă nemulţumire a reprezentanţilor profesorilor din cadrul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP) este legată şi de sumele pe care profesorii le vor primi. Astfel, conform reprezentanţilor USLIP, chiar dacă cele 218 unităţi şcolare din judeţ au solicitat aproximativ 13 milioane de lei, de la stat au fost acordaţi doar 8,6 milioane, adică un procent de aproximativ 64%.
Nemulţumirea vine de la faptul că, în cazul altor categorii sociale, sumele solicitate au fost integrale, precum este cazul magistraţilor, angajaţilor din sistemul naţional de apărare sau fincţionarilor publici.
„Este inadmisbil ca sume relativ mici de bani să fie eşalonate pe o perioadă de aproximativ 6-7 ani, având în vedere că, în 2017, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale au fost de acord să aloce 500 de milioane pentru pensiile speciale”, se arată în comunicatul semnat de Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.