În multe zone din ţară vijeliile au culcat pur şi simplu grâul la pământ astfel că acesta nu mai poate fi acum recoltat.
„În fiecare dimineaţă stăm până la 10 jumate, 11 până se usucă. Asta e, recoltăm şi noi cum putem”, spune supărat un mecanic de combină
În unele judeţe, precum Ilfovul, jumătate din producţia de grâu este compromisă. Grâul mai puţin şi mai slab calitativ va aduce după sine şi scumpirea pâinii în iarnă, spun specialiştii.
„În conditiile in care ploile vor continua graul asta nu va mai fi bun de panificatie va fi folosit ca furaj”, a declarat Ilie Dan, preşedintele Asociaţiei de Fermieri din Ilfov.
La începutul verii, specialiştii din agricultură anunţaseră că România va avea în 2014 cea mai mare producţie de grâu din ultimii 27 de ani: 8,3 milioane de tone. Jumătate din producţie ar fi fost vandută peste graniţă, ceea ce însemna că Romania ar fi devenit al treilea cel mai mare exportator din UE şi al 11-lea din lume.
Din păcate, veştile venite de la meteorologi nu sunt deloc bune. Ploile vor continua în perioada următoare, ducând la pierderi şi mai mari.
Citeşte şi: Furtuna a făcut PRĂPĂD în Botoşani. Zeci de gospodării şi trei instituţii, afectate de ploi şi inundaţii