Veste proastă pentru români: Se scumpeşte factura la curentul electric

ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin care modifică metodologia de stabilire a serviciilor de sistem, care, în final, va duce la creşterea facturii finale a consumatorului de energie electrică.
Romania TV
30 mai 2017, 14:02
Veste proastă pentru români: Se scumpeşte factura la curentul electric

La calcularea tarifului se vor include mai multe costuri ale producătorilor de energie electrică. Vorbim aici despre costuri care nu erau prevăzute în trecut, iar mare parte din acestea vor fi acoperite din buzunarele românilor, potrivit ECONOMICA.NET.

Iată ce scrie în nota de fundamentare a proiectului:

 “Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a fost modificată și completată prin Legea nr. 203/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 892/08.11.2016. Conform prevederilor art. 36, alin. (7) lit. e), operatorul de transport și de sistem „achiziţionează serviciile tehnologice de sistem, de reglaj primar, secundar şi terţiar rapid şi lent şi califică producătorii şi clienţii dispecerizabili care furnizează servicii tehnologice de sistem, pe baza unei proceduri proprii, aprobată de autoritatea competentă.”

Astfel, prin intermediul prevederilor legale menționate este creat cadrul legal pentru achiziția reglajului primar, care conduce la trecerea de la furnizarea distribuită a reglajului primar de către toate Unităţile Dispecerizabile (UD) la furnizarea acestui serviciu doar de către câteva UD, pe bază de contract încheiat în urma achiziției în regim concurențial a acestui tip de rezervă.

În noua metoologie se implementează prevederea menționată anterior în sensul introducerii în venitul reglementat necesar achiziționării serviciilor tehnologice de sistem (STS) a celui corespunzător costurilor justificate cu achiziția rezervei de reglaj primar”, se arată în nota de fundamentare.

Cei care vor câştiga sunt producătorii de energie electrică ce vor fi selectaţi. Iar acest cost va fi trecut în contul celor pe care ANRE i le va recunoaşte operatorului serviciului de sistem, Transelectrica, şi, ulterior, vor fi trecute în factura consumatorului final.

Producătorilor li se va mai recunoaşte un cost, şi anunîme cel al menţinerii stocurilor la un nivel de siguranţă. Ei erau obligaţi şi până acum să menţină acele stocuri, dar această disponibilitate nu era remunerată în vreun fel. Iată ce scrie în nota de fundamentare:

 “Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare prevede la art. 28 lit. f) că producătorii au obligația „să menţină o rezervă de combustibil la un nivel suficient sau, după caz, o rezervă suficientă de apă, pentru asigurarea siguranţei SEN şi pentru îndeplinirea obligaţiilor de producţie şi furnizare continuă a energiei electrice, care se remunerează conform cu reglementările în vigoare”. Drept urmare se introduc în Metodologie prevederi referitoare la includerea în categoria costurilor fixe specifice cu furnizarea în regim reglementat a serviciilor tehnologice de sistem a costurilor cu menținerea rezervei de combustibil necesar îndeplinirii obligaţiilor de producţie aferente furnizării acestor servicii”.

Cu alte cuvinte, costurile recunoscute companiei Hidroelectrica sau Complexului Energetic Oltenia, de exemplu, legate de menţinerea stocului de lignit şi a apei în lacurile de acumulare, vor fi trecute în tariful pentru serviciul de sistem, şi vor fi plătite, ulterior, de consumatorii finali.

Contactaţi, oficialii ANRE au spus că aceste costuri se vor regăsi într-o creştere a facturii pentru consumatorul final, care nu va fi una semnificativă, dar nu este făcut vreun calcul. Ei su spus că metodologia a trebuir schimbată pentru că Parlamentul a modificat, anul trecut, legea energiei iar ANRE nu face decât să elaboreze legislaţia secundară. 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Avionul cu care chinezii vor să scrie istorie. Ar putea atinge viteză supersonică și transporta 168 de pasageri
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
Playtech.ro
Ce înseamnă când pisica te priveşte insistent. Mesajul pe care îl transmite
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Numerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Cu ce cifre încep
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale