Veste proastă pentru românii care au în ogradă porc de Crăciun. Anunţ de ultimă oră despre şoriciul românesc

ANSVSA a transmis că este foarte important să fie limitat numărul focarelor de pestă porcină din țara noastră. Cu toate acestea, ANSVSA i-a asigurat pe români că se vor putea bucura de porcul crescut în gospodării, dacă se respectă anumite reguli.
Filip Stan
30 oct. 2023, 16:56
Veste proastă pentru românii care au în ogradă porc de Crăciun. Anunţ de ultimă oră despre şoriciul românesc

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar sacrificarea unui porc în propria gospodărie este una din tradițiile pe care foarte mulți români le respectă an de an. Totuși, în ultimii ani, odată cu evoluția pestei porcine africane pe teritoriul României, această tradiție a devenit una destul de controversată.

Autoritatea Național Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) monitorizează atent evoluția focarelor la nivel național, atât în fermele comerciale, cât și în gospodării. Totuși, reprezentanții ANSVSA le transmit românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

”Pentru noi este foarte important să nu avem niciun focar, dar în condițiile date în momentul de față, facem eforturi să limităm numărul de focare. Se apropie sărbătorile de iarnă, tradiția noastră este să ne sacrificăm porcul de Crăciun acasă, în bătătură.

Pentru noi, ca servicii sanitar veterinare la nivel național, avem același interes și aceeași prioritate pentru sănătatea porcinelor din gospodăriile populației și din marile complexe. În cele mai multe zone se vor sacrifica și ne vom bucura împreună de produsele tradiționale cu porc sacrificat în bătătură”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.

Anunţul vine după informaţia că a fost dată o amendă de 6.000 de lei pentru un român care a tăiat un porc în curtea lui.

Petre Daea apără şoriciul românesc: ”Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodării”

Mulți români obișnuiesc să organizeze în această perioadă a anului, înainte de venirea sărbătorilor, tăierea porcului. Este unul dintre cele mai comune animale pe care le dețin sătenii în curți. În ultima perioadă, legea din România s-a modificat și stabilește noi prevederi privind creșterea acestor animale.

Un român din Satu Mare (persoană fizică, nu juridică) a fost amendat cu o sumă de 6 mii de lei, după ce a tăiat în propria lui ogradă un porc. Nu s-a gândit nicio secundă că, recurgând la acest gest, ar putea să se aleagă cu o sancțiune atât de mare din partea inspectorilor DSVSA.

Porcii din import, soluţia la şoriciul de Crăciun


Inspectorii DSVSA i-au aplicat unui român o amendă contravențională în valoare de 6 mii de lei, pentru că a tăiat un porc în propria lui curte, fără să anunțe în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial despre decizia pe care a luat-o, așa cum stabilește legea.

Nu este, cu siguranță, singurul caz de acest fel, mai ales în contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă. În Chereușa, Hodod și Giurtelecul Hododului, reprezentanții a trei exploatații non profesionale au primit avertismente de la DSVSA, din cauză că au cumpărat animale fără documente sanitare veterinare.

Lista alimentelor de bază reduse, la control! ANSVSA anunţă verificări stricte „de la furcă la furculiță”

Legea din România privind creșterea porcilor în propria ogradă a stârnit nenumărate nemulțumiri în spațiul public. Potrivit cadrului normativ stabilit de politicieni, persoanele fizice din exploatațiile non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în SNIIA, pot crește maximum 5 porci.

În cazul prezentat anterior, românii pot folosi carnea și produsele din carne doar pentru consumul în propria gospodărie. Produsele nu au voie să fie comercializate, potrivit legii.

Câți porci poți crește în curte în anul 2023
Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar – veterinar, vor putea crește o scroafă însămânţată artificial şi produşii acesteia sau maximum 15 porci la îngrăşat pe an, mai arată noua lege. Carnea și produsele pe bază de carne, în acest caz, pot fi consumate în propria gospodărie, dar și pentru comercializare la nivel județean, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare.

 

Cât costă un porc în 2023? Prețuri pentru carnea destinată mesei de Crăciun

Odată cu sosirea sezonului rece și cu sărbătorile de iarnă tot mai aproape, observăm o creștere semnificativă a cererii pentru carne de porc pe piață, conform declarației lui Ioan Ladoși, care deține funcția de președinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Delicatesele din carne de porc, aflate în mod tradițional pe mesele românilor în timpul sărbătorilor de iarnă, pot pune la încercare resursele financiare ale familiilor.

Conform informațiilor furnizate de Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, prețul mediu pentru un kilogram de carne de porc în magazinele din România se situează în jurul valorii de 24 de lei.

Acesta a explicat că prețurile au tendința de a fluctua în funcție de sezon, înregistrând creșteri și scăderi periodice.

„Întotdeauna când vine în discuție prețul, întotdeauna lucrurile sunt sub mari rezerve. Sunt foarte mulți care apar în presă și spun că prețul o să crească cu nu știu cât la sută. Lucrurile în privința prețului cărnii de porc sunt extrem de volatile. Ca atare, și piața este extrem de volatilă.

Carnea de porc din România nu mai reprezintă o fiță! Consumul a scăzut radical în ultimii ani: sub 20% din consumul total

Există o chestiune de ciclicitate în variația prețului care, de regulă, am putea spune că prețurile după perioada sărbătorilor scad foarte mult. Pentru că nu mai există cerere pe piață după sărbători. După care încep să crească treptat până în perioada dinaintea Paștelui. Înainte de Paște, este o prăbușire a prețului din cauza postului Paștelui. Pe măsură ce vine sezonul cald, al grătarelor, cererea crește și, implicit, crește și prețul”, a precizat Ioan Ladoși.

 

Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România a explicat că prețul la carne de porc a cunoscut variații pe parcursul acestui an. A început la aproximativ 10 lei pe kilogram în stare vie la ferme, apoi, în timpul sezonului, a crescut la aproximativ 12 lei pe kilogram.

Totuși, prețul a scăzut în ultima perioadă, deoarece cererea a scăzut odată cu venirea vremii mai reci și a diminuat interesul pentru grătare, dat fiind că este mai frig.

„Dacă ar fi să urmărim pe anul acesta. Am început undeva în jur de 10 lei pe kilogram, în viu, la ferme. Pe perioada sezonului, am ajuns și undeva la 12 lei pe kilogram. În perioada aceasta constatăm o scădere pentru că a scăzut cererea. Nu mai iese lumea la grătare, e mai frig”, a menționat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Prețuri pentru carnea destinată mesei de Crăciun

Fermierii și producătorii de carne de porc din ferme comerciale din România nu au control asupra prețului acestei carne pe piață. Aceasta se datorează faptului că proporția lor pe piața locală este redusă, situându-se în jurul valorii de 20%. Principalul motiv este răspândirea pestei porcine africane, care a afectat semnificativ stocurile de porci.

Este dificil de realizat o prognoză solidă a prețurilor, iar importul masiv de carne de porc, reprezentând aproximativ 80% din totalul consumului, influențează prețurile și le apropie de media din Uniunea Europeană.

În România, există două piețe distincte pentru carne de porc: una comercială și cealaltă reprezentată de gospodăriile populației, care este o piață nereglementată. Numărul exact de porci din gospodării este dificil de determinat, cu aproximativ 400.000 de gospodării care cresc porci conform datelor oficiale, dar numărul exact rămâne necunoscut.

Noi, ca fermieri, producători de carne de porc din ferme comerciale, nu putem controla acest preț. Datorită faptului că ponderea noastră ca și producători de carne pe piața din România, în magazinele românești, este foarte redusă. Am ajuns la 20%. Motivul fiind cel pe care îl spunem de ani de zile pesta porcină africană care a decimat porcinele. Realitatea este că nu se poate face o estimare. Este gratuită și mai mult cu efect de influențare a pieței. Atunci când îți imporți 80% din carnea de porc, sigur va fi un preț care se apropie de media UE la momentul respectiv. Noi nu avem conexiunea directă cu cumpărătorul. Noi negociem cu abatoarele. Noi pierdem controlul asupra prețului. Prețul îl face retailerul”, a mai declarat Ioan Ladoși.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
Adevărul despre Crin Antonescu! Unde a fost în ultimii ani
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
USR refuză să susțină Guvernul Ciolacu 2 și candidatura lui Crin Antonescu
MediaFlux
ANUNȚUL MOMENTULUI în POLITICĂ! CIOLACU a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!