ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Luni, indicele a scăzut la 3,32%. Marţi, indicele a urcat la 3,33%. Totodată, indicele ROBOR la şase luni a urcat de la 3,38% la 3,39%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.
La mijlocul lunii februarie Mugur Isărescu a explicat faptul că în prezent nivelul ROBOR nu poate varia decât în intervalul 1,5-3,5%, deoarce acestea sunt valorile la care BNR poate atrage depozitele băncilor, respectiv poate credita instituţiile de credit contra unei garanţii formate din titluri de stat.
În privinţa posibilităţii ca ROBOR să fie manipulat de către bănci, Mugur Isărescu a spus că acest lucru este aproape imposibil, având în vedere faptul că valoarea indicatorului se stabileşte pe baza unor cotaţii ferme, pe care instituţiile de credit şi le asumă şi pe care trebuie să le respecte, dacă se încheie tranzacţii în ziua respectivă.