Veste proastă pentru şoferi. Se pregăteşte un sistem automat de amenzi cu sute de radare şi camere video

România se află pe primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. În 2021, aproape 1.800 de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din ţară, mai mult decât dublu faţă de media Uniunii Europene. Din acest motiv, Guvernul vrea să introducă un sistem automat pentru amenzi până în 2030.
Filip Stan
18 apr. 2022, 13:59
Veste proastă pentru şoferi. Se pregăteşte un sistem automat de amenzi cu sute de radare şi camere video

Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră 2022-2030 prevede instalarea unui sistem automat de amenzi, ce va avea în dotare 300 de radare, 500 de camere video, 1.000 de limitatoare pentru viteză, precum şi un rating de siguranţă pentru șosele. Astfel, Executivul îşi propune să reducă la jumătate numărul de persoane decedate sau rănite grav în accidente până 2030.

Până în 2024, Autoritatea Rutieră Română va realiza prima evaluare pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson. Ulterior, datele respective vor fi actualizate o dată la cinci ani, conform Digi24.

Se pregăteşte un sistem automat de amenzi cu sute de radare şi camere video din cauza numărului ridicat de morţi în accidente

Potrivit celor mai mai recente date ale Comisiei Europene, România pierde în fiecare an din cauza accidentelor rutiere 2% din PIB, mai exact aproape un milion de euro pentru o persoană decedată şi peste 152.000 de euro pentru fiecare persoană grav rănită.

De exemplu, numai în 2021, au murit 93 de persoane la un milion de locuitori în accidente, numărul acestora fiind cu 8% mai mare decât în 2020. Cele mai multe dintre incidentele rutiere au loc pe drumurile naționale și doar 40 în mediul urban.

În acest clasament, România este urmată de Bulgaria cu 81 de morți la un milion de locuitori, apoi de Letonia și Croația. La polul opus sunt Norvegia, Malta și Suedia, cu mai puțin de 20 de morți fiecare.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2022. Se reactivează radarele fixe pe drumurile din România. Unde vor fi amplasate

Costurile pentru achiziţionarea unui dispozitiv de detecţie din cadrul sistemului video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice sunt de aproximativ 9.000 Euro, iar pentru achiziţia a 420 de astfel de dispozitive ar fi nevoie de aproximativ 3.780.000 euro.

Analizând datele existente în mass media în anul 2019, a rezultat că poliţia aplică zilnic, pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 (republicată) privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, aproximativ 17.100 de sancţiuni contravenţionale, având o valoare totală de aproximativă de 8.550.000 lei/zi. De aici rezultă că într-un an ar fi trebuit să se încaseze la bugetul de stat sau bugetul local din sancţiuni contravenţionale valoare aproximativă de 3.120.750.000 lei (aproximativ 634.298.780 euro) sau dacă suntplătite în termenul legal (15 zile conform Legii nr. 203/2018 din 20 iulie 2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale), suma de 1.560.375.000 lei (aproximativ 317.149.390 euro).

Ideea unui sistem automat de amenzi a mai existat în România. Sute de radare fixe, oprite

În aprilie 2009, Poliţia Rutieră a început retragerea avizelor de funcţionare pentru cele peste 130 de radare fixe amplasate în mai multe judeţe din România. Cauza retragerii avizelor de funcţionare a aparatelor radar fixe a fost lipsa cadrului legal general de funcţionare pentru aceste sisteme.

De fapt, în 2009, contractul pe care îl avea Poliţia Rutieră cu primăriile a încetat, iar apoi, treptat, până în 2015 toate radarele din ţară au încetat sa mai funcţioneze. Astfel, în 2016 am devenit singura ţară din Europa fără niciun aparat radar fix funcţional, în acea perioadă Autoritatea Naţională pentru Reglementarea si Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anulat în justiţie unele contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu au respectat procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

Citeşte şi: STUDIU – Suntem țara unde se trage mâţa de coadă la propriu! Jumătate dintre români au o pisică acasă! Câți au adoptat pisici în pandemie?

 

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce semnificație au, de fapt, simbolurile de pe eticheta hainelor. Puțini știu ce înseamnă și așa își strică îmbrăcămintea și mașina de spălat
Capital.ro
S-a aflat pentru cine a lucrat Călin Georgescu. De-acum, adio candidatură!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Meghan Markle a declanșat alarma la Palat. N-a ținut cont nici de Harry
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Teofan Sasca, băiatul unui preot din Botoșani, muncește pe tractor și face senzație pe Youtube
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Ministrul Justiției: Anchete în desfășurare privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
PUTIN, mesaj pentru TRUMP! Anunțul venit de la Moscova: AȘTEPTĂM SEMNALE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării