Veste proastă pentru şoferi. Se pregăteşte un sistem automat de amenzi cu sute de radare şi camere video

România se află pe primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. În 2021, aproape 1.800 de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din ţară, mai mult decât dublu faţă de media Uniunii Europene. Din acest motiv, Guvernul vrea să introducă un sistem automat pentru amenzi până în 2030.
Filip Stan
18 apr. 2022, 13:59
Veste proastă pentru şoferi. Se pregăteşte un sistem automat de amenzi cu sute de radare şi camere video

Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră 2022-2030 prevede instalarea unui sistem automat de amenzi, ce va avea în dotare 300 de radare, 500 de camere video, 1.000 de limitatoare pentru viteză, precum şi un rating de siguranţă pentru șosele. Astfel, Executivul îşi propune să reducă la jumătate numărul de persoane decedate sau rănite grav în accidente până 2030.

Până în 2024, Autoritatea Rutieră Română va realiza prima evaluare pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson. Ulterior, datele respective vor fi actualizate o dată la cinci ani, conform Digi24.

Se pregăteşte un sistem automat de amenzi cu sute de radare şi camere video din cauza numărului ridicat de morţi în accidente

Potrivit celor mai mai recente date ale Comisiei Europene, România pierde în fiecare an din cauza accidentelor rutiere 2% din PIB, mai exact aproape un milion de euro pentru o persoană decedată şi peste 152.000 de euro pentru fiecare persoană grav rănită.

De exemplu, numai în 2021, au murit 93 de persoane la un milion de locuitori în accidente, numărul acestora fiind cu 8% mai mare decât în 2020. Cele mai multe dintre incidentele rutiere au loc pe drumurile naționale și doar 40 în mediul urban.

În acest clasament, România este urmată de Bulgaria cu 81 de morți la un milion de locuitori, apoi de Letonia și Croația. La polul opus sunt Norvegia, Malta și Suedia, cu mai puțin de 20 de morți fiecare.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2022. Se reactivează radarele fixe pe drumurile din România. Unde vor fi amplasate

Costurile pentru achiziţionarea unui dispozitiv de detecţie din cadrul sistemului video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice sunt de aproximativ 9.000 Euro, iar pentru achiziţia a 420 de astfel de dispozitive ar fi nevoie de aproximativ 3.780.000 euro.

Analizând datele existente în mass media în anul 2019, a rezultat că poliţia aplică zilnic, pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 (republicată) privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, aproximativ 17.100 de sancţiuni contravenţionale, având o valoare totală de aproximativă de 8.550.000 lei/zi. De aici rezultă că într-un an ar fi trebuit să se încaseze la bugetul de stat sau bugetul local din sancţiuni contravenţionale valoare aproximativă de 3.120.750.000 lei (aproximativ 634.298.780 euro) sau dacă suntplătite în termenul legal (15 zile conform Legii nr. 203/2018 din 20 iulie 2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale), suma de 1.560.375.000 lei (aproximativ 317.149.390 euro).

Ideea unui sistem automat de amenzi a mai existat în România. Sute de radare fixe, oprite

În aprilie 2009, Poliţia Rutieră a început retragerea avizelor de funcţionare pentru cele peste 130 de radare fixe amplasate în mai multe judeţe din România. Cauza retragerii avizelor de funcţionare a aparatelor radar fixe a fost lipsa cadrului legal general de funcţionare pentru aceste sisteme.

De fapt, în 2009, contractul pe care îl avea Poliţia Rutieră cu primăriile a încetat, iar apoi, treptat, până în 2015 toate radarele din ţară au încetat sa mai funcţioneze. Astfel, în 2016 am devenit singura ţară din Europa fără niciun aparat radar fix funcţional, în acea perioadă Autoritatea Naţională pentru Reglementarea si Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anulat în justiţie unele contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu au respectat procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

Citeşte şi: STUDIU – Suntem țara unde se trage mâţa de coadă la propriu! Jumătate dintre români au o pisică acasă! Câți au adoptat pisici în pandemie?

 

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Liderii bisericilor creștine din Siria sfătuiesc enoriașii să reducă sărbătorile de Crăciun din cauza temerilor de securitate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!