Un nou centru de ștergere a conținutului, cu 500 de angajați, se va deschide în orașul Essen în toamnă, urmând ca apoi și numărul angajaților de la biroul din Berlin să crească la 700.
Recrutările nu se fac intern, ci Facebook a subcontractat către companiile europene furnizoare de servicii Arvato și Competence Call Center.
În luna iulie, parlamentul federal german a votat „legea Facebook” prin care operatori precum Facebook, Twitter sau YouTube sunt pasibili de amenzi de până la 50 de milioane de euro dacă nu șterg în mod prompt conținutul ofensator.
Potrivit legislației din Germania, conținutul ofensator include incitarea la crimă sau la violență, amenințări, limbaj trivial sau incitarea la revoltă.
Potrivit noii legislații, companiile sunt obligate să ofere utilizatorilor un sistem ușor de folosit, cu răspuns rapid în care se pot încărca reclamații referitoare la conținutul ofensator. Rețelele trebuie să șteargă conținutul ofensator în termen de 24 de ore de la primirea reclamației, deși intervalul în care se pot lua măsuri poate fi extins până la șapte zile în situații ambigue.
Legea a provocat controverse intense înainte de a fi votată, operatorii social media, grupurile de interese și cele pentru apărarea drepturilor civile avertizând asupra posibilelor consecințe negative.
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a spus că și-ar dori să fie luată o poziție europeană comună referitoare la acest subiect, nu 27 de variante naționale, catalogând legea germană ca „nepotrivită”.
Activiștii pentru drepturile civile au avertizat că legea ar putea duce la restrângerea libertății de exprimare pentru că operatorii vor tinde spre ștergerea conținutului ambiguu din teama de a nu fi amendați.
Facebook a declarat că intenționează să crească numărul de angajați la nivel internațional care să se ocupe cu monitorizarea și ștergerea conținutului de la 4.500 la 7.500.