Ministerul Educației Naționale subliniază că, în conformitate cu prevederile art. 142 alin. (7) din Legea educației naționale 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, „persoana admisă la un program de studii universitare de licență, master sau doctorat are calitatea de student, respectiv student-doctorand, pe întreaga perioadă a prezenței sale în cadrul programului respectiv, de la înmatriculare și până la susținerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, mai puțin pe perioadele de întrerupere a studiilor”.
De asemenea, MEN subliniază că pot beneficia de bursă, indiferent de tipul acesteia, numai persoanele care au calitatea de student, cu respectarea prevederilor prezentului ordin și a prevederilor regulamentului propriu al instituției de învățământ superior, conform art. 3 din OMEN nr. 3392/2017, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că „bursele, indiferent de categorie, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni), (pentru persoanele care au calitatea de student), iar studenților înmatriculați în ultimul an de studiu al ciclurilor de studii de licență sau de master care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii al respectivului ciclu li se va/ vor acorda același tip de bursă/ burse până la susținerea examenului de finalizare a studiilor”.
Citeşte şi: Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare vor putea solicita bani europeni pentru rechizite, din august
Programele de finalizare a studiilor de licență și master sunt stabilite prin regulamentele interne ale instituțiilor de învățământ superior și cuprinse în actele adiționale la contractele de studii ale studenților, astfel încât data de susținere a examenului de finalizare a studiilor este cunoscută pentru fiecare program de studiu, se mai arată în răspunsul MEN.
„Legiuitorul a statuat ca, după data stabilită în regulamentele interne de susținere a examenelor de finalizare a studiilor, să nu se mai acorde burse, absolvenții nemaiavând statutul de student. Dacă instituția de învățământ a stabilit încă o sesiune de examen de finalizare a studiilor în cursul aceluiași an universitar, aceasta înseamnă depășirea perioadei legale de studii și implicit, după data de finalizare a primului examen, instituția de învățământ superior nu poate acorda burse celor care nu au susținut examenul în prima sesiune legală de finalizare. În concluzie, acordarea burselor pentru absolvenții care au finalizat studiile universitare de licență și master pe perioada vacanțelor de vară reprezintă o încălcare a prevederilor legale deoarece aceștia nu mai au statutul de student, foarte mulți dintre absolvenți fiind deja integrați pe piața forței de muncă”, a informat Ministerul Educației Naționale.