Veste prostă pentru pescarii din România

Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPDD) se va întâlni luni cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, pentru a cere ajutor, astfel încât anul viitor să nu fie aplicată propunerea Comisiei Europene de a nu se mai acorda cote de captură pentru calcan și rechin în apele Uniunii din Marea Neagră.
Filip Stan
11 dec. 2015, 17:10
Veste prostă pentru pescarii din România

„Propunerea CE este ca anul viitor să nu se mai aloce cote de captură pentru calcan și câine de mare. Toți pescarii din Rezervația Biosferei Delta Dunării care au avut anul acesta cote la calcan și-au îndeplinit obligația. Bulgarii au fost deja la Direcția Maritimă a Comisiei pentru a protesta față de propunere și intenționăm să trimitem și noi un protest”, a declarat pentru AGERPRES președintele FOPPDD, Dan Verbina.

Pescarii din orașul Sulina care sunt afectați de propunerea CE se vor întâlni luni, potrivit sursei citate, cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, conducerea FOPPDD exprimându-și speranța că autoritățile române vor lua în considerare solicitarea lor.

„România a avut anul acesta o cotă de 43,6 tone de calcan, iar pe coasta Mării Negre, în județele Tulcea și Constanța, sunt 54 de pescari autorizați. Circa 20 dintre ei sunt din județul Tulcea”, a menționat Verbina.

El și-a exprimat indignarea din cauză că unii pescari din județ riscă să rămână fără obiectul de activitate. „Dispar calcanul și rechinul, iar la șprot nu se-nghesuie lumea. Încet, încet, România va dispărea de pe harta pescuitului din Europa”, a mai spus Verbina.

Potrivit propunerii de regulament a CE pentru stabilirea posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește din Marea Neagră, România și Bulgaria nu vor avea dreptul la capturi de calcan și rechin anul viitor. În ceea ce privește capturile de șprot, România va putea captura 3.442,5 tone, iar Bulgaria va avea dreptul la o cantitate de 8.032,5 tone.

Calcanul, o specie de pește cu carnea deosebit de apreciată, se pescuia în trecut în cantități importante în zona litoralului românesc, în anul 1964 captura totală făcută la Marea Neagră în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) fiind de 339 de tone. În anul 2003, potrivit lucrării ‘Atlasul peștilor din RBDD’, de cercetătorul Vasile Oțel, pescarii din Deltă au declarat oficial o captură de 0,3 tone.

Rechinul, câinele de mare, recunoscut pentru carnea bogată în grăsimi și mai fibroasă decât cea a sturionilor, se prindea în trecut în cantități de 80 de tone pe an. În 2003, captura oficială declarată de pescarii din aria RBDD a fost de 2,97 tone.

La șprot, sardeluță, specia cu cea mai mare pondere în pescuitul marin și utilizată la fabricarea conservelor în ulei, în perioada 1960-1997, capturile au variat între 6.220 de tone pe an, cea mai mare cantitate înregistrată în 1961, și 99 de tone, cea mai scăzută cantitate înregistrată în anul 1997. În perioada 2001-2002, în această zonă a Mării Negre, din motive organizatorice, nu s-au instalat taliene gigant, iar în anul 2003, captura declarată oficial de pescarii din Deltă a fost de 22,6 tone.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre