„Propunerea CE este ca anul viitor să nu se mai aloce cote de captură pentru calcan și câine de mare. Toți pescarii din Rezervația Biosferei Delta Dunării care au avut anul acesta cote la calcan și-au îndeplinit obligația. Bulgarii au fost deja la Direcția Maritimă a Comisiei pentru a protesta față de propunere și intenționăm să trimitem și noi un protest”, a declarat pentru AGERPRES președintele FOPPDD, Dan Verbina.
Pescarii din orașul Sulina care sunt afectați de propunerea CE se vor întâlni luni, potrivit sursei citate, cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, conducerea FOPPDD exprimându-și speranța că autoritățile române vor lua în considerare solicitarea lor.
„România a avut anul acesta o cotă de 43,6 tone de calcan, iar pe coasta Mării Negre, în județele Tulcea și Constanța, sunt 54 de pescari autorizați. Circa 20 dintre ei sunt din județul Tulcea”, a menționat Verbina.
El și-a exprimat indignarea din cauză că unii pescari din județ riscă să rămână fără obiectul de activitate. „Dispar calcanul și rechinul, iar la șprot nu se-nghesuie lumea. Încet, încet, România va dispărea de pe harta pescuitului din Europa”, a mai spus Verbina.
Potrivit propunerii de regulament a CE pentru stabilirea posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește din Marea Neagră, România și Bulgaria nu vor avea dreptul la capturi de calcan și rechin anul viitor. În ceea ce privește capturile de șprot, România va putea captura 3.442,5 tone, iar Bulgaria va avea dreptul la o cantitate de 8.032,5 tone.
Calcanul, o specie de pește cu carnea deosebit de apreciată, se pescuia în trecut în cantități importante în zona litoralului românesc, în anul 1964 captura totală făcută la Marea Neagră în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) fiind de 339 de tone. În anul 2003, potrivit lucrării ‘Atlasul peștilor din RBDD’, de cercetătorul Vasile Oțel, pescarii din Deltă au declarat oficial o captură de 0,3 tone.
Rechinul, câinele de mare, recunoscut pentru carnea bogată în grăsimi și mai fibroasă decât cea a sturionilor, se prindea în trecut în cantități de 80 de tone pe an. În 2003, captura oficială declarată de pescarii din aria RBDD a fost de 2,97 tone.
La șprot, sardeluță, specia cu cea mai mare pondere în pescuitul marin și utilizată la fabricarea conservelor în ulei, în perioada 1960-1997, capturile au variat între 6.220 de tone pe an, cea mai mare cantitate înregistrată în 1961, și 99 de tone, cea mai scăzută cantitate înregistrată în anul 1997. În perioada 2001-2002, în această zonă a Mării Negre, din motive organizatorice, nu s-au instalat taliene gigant, iar în anul 2003, captura declarată oficial de pescarii din Deltă a fost de 22,6 tone.