Veste tristă pentru consumatorii de carne. Parlamentul European, dar și alte guverne, vor o reducere a cantității de carne consumată de oameni pentru că un consum prea mare este asociat cu probleme de sănătate, cum ar fi anumite tipuri de cancer.
De altfel, guvernanții vor o reducere a folosirii acestui tip de aliment pentru că industria cărnii contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și la schimbările climatice.
Citește și: De unde provine carnea de porc de pe rafturile Kaufland. Surpriză uriașă pentru clienții români
La studiul cercetătorilor britanici au participat 1000 de adulți care preferă carnea. Aceștia au fost împărțiți în patru grupuri și li s-au arătat imagini ale unor mâncăruri gătite, pe care le-ai putea cumpăra dintr-o cantină, cum ar fi paste cu carne, paste cu pește, paste cu legume sau paste vegane. Felurile de mâncare erau însoțite de o etichetă de avertizare privind sănătatea, fie o etichetă de avertizare privind clima, fie o etichetă de avertizare privind pandemia, fie nicio etichetă.
Apoi, oamenii au trebuit să ia 20 de decizii privind diferite alegeri de mâncare, răspunzând la întrebări privind cât de anxioase și cât de credibile erau etichetele, iar cercetătorii au măsurat dacă au existta modificări legate de intențiile viitoare de a cumpăra și consuma carne.
„Atingerea nivelului zero net este o prioritate pentru națiune și pentru planetă. Întrucât s-a demonstrat deja că etichetele de avertizare au redus fumatul, precum și consumul de băuturi zaharoase și alcool, utilizarea unei etichete de avertizare pe produsele care conțin carne ne-ar putea ajuta să atingem acest obiectiv dacă ar fi introdusă ca politică națională„, a afirmat Jack Hughes, care a realizat studiul în cadrul cercetărilor sale de doctorat la departamentul de psihologie al Universității Durham.
Autorul principal al lucrării, Dr. Milica Vasiljevic de la Departamentul de Psihologie al Universității Durham, a declarat: „Știm deja că a mânca multă carne, în special carne roșie și procesată, este dăunător pentru sănătate și că contribuie la decesele cauzate de poluare și de schimbările climatice. Adăugarea unor etichete de avertizare pe produsele din carne ar putea fi o modalitate de a reduce aceste riscuri pentru sănătate și mediu.”
În Marea Britanie, 72% din populație se declară consumatoare de carne, iar guvernul vrea să reducă cu 30% consumul de carne până în 2032.
Greenpeace recomandă reducerea consumului de carne în UE cu peste 70% până în 2030, pentru a combate contribuția agriculturii în schimbările climatice.
Românii mănâncă, însă, puţină carne faţă de media europeană, şi consideră că schimbările nu trebuie să înceapă din ţara noastră. Iar ideea cu avertizările, ca la ţigări, nu le place deloc. „Nu ar fi ok. Tabacul dăunează, carnea nu, e forţă. Dacă nu mâncăm carne, nu facem treabă„, spune o femeie, potrivit Observatornews.ro.
„Da, o iubesc din tot sufletul! Şi eu o iubesc, mănânc zilnic. Românul e cu carnea, cu slăninuţa, cârnatul, răţuşca, viţelul şi purcelul„, declară și un comerciant.