Blocajelor cauzate de lipsa vaccinurilor ar putea să ia sfârşit o dată cu punerea în în funcţiune a Project Light Speed, spune Chaz Calitri, vicepreședinte pentru operațiuni pentru injectabile sterile la Pfizer, şi cel care conduce fabrica companiei din Kalamazoo, Michigan. „Se numește așa dintr-un motiv. Chiar în ultima lună am dublat producția”, spune acesta, citat de USA Today.
„Nimeni nu a produs vreodată vaccinuri ARN la această scară, așa că puteți paria pe care producătorii învață din mers. Pun pariu că în fiecare zi se confruntă cu o provocări și în fiecare zi rezolvă câte o problemă”, spune şi Robert Van Exan, preşedinte al Immunization Policy and Knowledge Translation,o firmă de consultanţă în producţia de vaccinuri.
Vaccinul COVID-19 Pfizer se produce în trei fabrici: Chesterfield (Missouri), Andover (Massachusetts) și Kalamazoo (Michigan).
Pfizer și-a bazat sistemul de producție pe modul în care vaccinul a fost dezvoltat în laborator, spune Chaz Calitri. În mod normal, inginerii ar petrece ani buni îmbunătățind eficiența și rentabilitatea vaccinului, dar nu asta s-a întâmplat în cazul COVID-19. „Am mers direct la producția comercială”, recunoaşte Calitri. De îndată ce flacoanele de vaccin au început să iasă de pe linia de producție, inginerii au început să analizeze modul în care producția ar putea funcționa mai repede și mai bine. „Am făcut o mulțime de îmbunătățiri foarte simple”, apreciază el.
Astfel, procesul de producție devine mai rapid. De exemplu, obținerea ADN-ului cu care începe procesul a durat mai întâi 16 zile, iar în curând va dura nouă sau 10. Pe lângă îmbunătățirea vitezei, Pfizer crește și producția prin adăugarea de linii de fabricație în toate cele trei fabrici.
Citeşte şi CEO Pfizer, avertismentul care dă fiori: „COVID-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna!”