Vestea anului pentru fermierii români: bursa de cereale Euronext va deschide o sucursală și în România, la Constanța.
„Venim cu niște vești foarte bune din partea Euronext, chiar acum am închis cu ei. Intențiile lor acum sunt să deschidă liniii de porumb Euronext pentru România și, în continuare, explorează ideea de a deschide și pentru grâu. Acestea ar fi beneficii extraordinar de mari pentru România, pentru că se vor coagula aici multe fluxuri de marfă prin prezența liniei Euronext cu destinație România. Vorbim aici de marfa românescă, în primul rând, unde la nivel de export grâu suntem pe locul întâi în Uniunea Europeană”, a declarat, Cezar Gheorghe, expert pentru comerțul cu cereale, pentru Agro TV.
Citeşte şi: Categoria de români care primește peste 4.000 de lei. Nu contează dacă sunt angajați la stat sau în privat
Potrivit lui Cezar Gheorghe, acest pas strategic va aduce beneficii imense agriculturii românești: „Avem 4 milioane de tone de grâu exportate deja în destinații non-europene și europene. Vor veni să lucreze pe liniile noastre de Constanța și fluxuri ucrainene, și fluxuri ungurești, sârbești sau bulgărești, Deci, iarăși, un potențial foarte mare de dezvoltare a agriculturii românești și de ce nu, am spune, o materializare mult mai evidentă a prețului mărfurilor față de condițiile de piață de astăzi”.
De asemenea, expetul mai susşţine că decizia Euronext de a deschide o sucursală în România este strâns legată de poziția strategică a portului Constanța. Practic, amplasarea geografică a acestuia oferă avantaje logistice semnificative față de porturile franceze (Dunkerque, Rouen, Le Havre și La Pallice).
„Statul român nu are și nici nu trebuie să aibă niciun amestec aici. Este vorba numai de entități private, Euronext e o unitate privată, nu are nicio legătură cu statul francez. Dar pentru România și fermierul român înseamnă un punct de cotitură maxim, pentru că prezența României pe Euronext va însemna foarte mult: toate fluxurile din zonă vor intra și vor trece prin Euronext prin liniile Constanța aferente porumbului și, mai târziu, a grâului.
Cu alte cuvinte prețul grâului nu se va mai determina la Euronext Paris, prin cele patru porturi reprezentative franțuzești – Dunkerque, Rouen Le Havre și La Pallice – ci se va determina în bazinul Mării Negre, în Constanța. Pentru că noi avem un avantaj foarte mare logistic în ceea ce privește distanța până în destinații, și vorbim de destinații din Nordul Africii, din Orientul Mijlociu, din Africa Centrală și din Asia, de ce nu?
Logistica noastră este superioară din punct de vedere al costului față de cea din cele patru porturi franțuzești enumerate. Avem deci potențialul de a muta un epicentru al comerțului cu cereale în România, mai exact în Constanța”, a mai precizat Cezar Gheorghe.