Vestea așteptată de sute de mii de elevi. Astfel, elevii defavorizați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial vor primi tichete în valoare de 500 de lei, ca să-și cumpere rechizite și haine.
Vestea așteptată de sute de mii de elevi. Tichete în valoare de 500 de lei pentru această categorie de școlari! Cine sunt beneficiarii
Potrivit OUG nr. 133/2020, care stabilește unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi defavorizați, tichetele sociale se acordă pentru un an școlar acelor elevi care provin din familii în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut pe țară (adică 1.275 de lei).
Tichetele în valoare de 500 de lei vor fi emise pe suport electronic, astfel că vor fi asemănătoare cardurilor bancare, pe care posesorii le vor putea utiliza pentru plata rechizitelor și hainelor. Aceste tichete sub formă de card se vor acorda pe baza unor liste întocmite de autoritățile administrației publice locale, iar suma de 500 de lei nu va putea fi folosită decât pentru achiziționarea de rechizite și haine, fără a putea fi preschimbată în numerar, potrivit avocatnet.ro.
”Până la finalul lunii martie 2022 cardurile urmează să fie transmise către inspectoratele școlare județene, iar „în luna aprilie să înceapă distribuirea lor către beneficiarii finali, inclusiv să fie virate pe carduri sumele alocate pentru anul școlar în curs”, a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Şcolile din România, pericol pentru elevi în cazul unui cutremur. Peste 200.000 de copii învaţă în școli cu risc ridicat DOCUMENT
Potrivit proiectului de lege privind Strategia Naţională de Reducere a Riscului Seismic, 45 la sută dintre unităţile de învăţământ sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu. Şcolile din România reprezintă un pericol pentru elevi în cazul unui cutremur, se arată în anexa proiectului de lege privind Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic. Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe 18 februarie de către Ministerul Dezvoltării, iar perioada de consultare este de 30 de zile.
Coform datelor Sistemulului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), 7% din elevi sunt expuși unui hazard seismic ridicat, ceea ce înseamnă că este vorba de aproximativ 210.000 de elevi. În acest timp, 11% dintre clădiri sunt cu hazard seismic ridicat.
„Atributele folosite pentru estimarea expunerii actuale a clădirilor se referă la numărul de elevi înscriși (anul universitar 2018-2019) și numărul de clădiri cu săli de clasă și laboratoare. Amplasarea clădirilor a permis identificarea nivelului de hazard seismic și raportul dintre infrastructura educațională în urban și rural”, se arată în proiectul menţionat anterior, potrivit edupedu.
Citește și: Scade numărul elevilor şi profesorilor infectaţi cu COVID-19. Doar 20 de şcoli fac cursuri exclusiv online