Statul a început să le vireze cei 1.500 de lei pe carduri. Astfel, în perioada 20 și 27 octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei vor fi virate pe cardurile pe care profesorii le-au primit prin poștă.
Citește și Cardurile pe care vor fi virate primele didactice de 1.500 de lei au început să ajungă la profesori
Recent, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat că după ce aceste carduri ajung la destinatari, Guvernul va începe alimentarea lor, astfel încât până la prima vacanță din acest an școlar toți angajații din Educație să primească banii promiși.
Pentru profesori, voucherul are o valoare de 1500 de lei net. Acest ajutor va fi acordat anual, într-o singură tranșă, până în anul 2027.
Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.
Personalul nedidactic
Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.