O parte dintre angajaţi vor lucra mai puține ore pe săptămână, anul 2025 aduce o schimbare importantă pe piața muncii. Este vorba despre cei care locuiesc pe teritoriul Spaniei și au contract de angajare. Oficialii din acest stat au luat decizia de a reduce programul de lucru al salariaților.
Regulamentul va fi valabil începând de anul viitor, însă salariile angajaților nu vor fi influențate de această schimbare. În schimb, noile reglementări includ un sancțiuni dure pentru cei care nu respectă programul.
Câte zile libere vor avea românii în ianuarie 2025. Când își pot planifica prima mini-vacanta
Spania face astrfel o schimbare semnificativă în reformarea pieței muncii printr-un acord istoric între Ministerul Muncii și principalele sindicate. După mai bine de patru decenii, săptămâna de lucru de 40 de ore va fi redusă la 37,5 ore, fără ca această schimbare să afecteze salariile.
Noile reglementări, care urmează să fie aplicate din anul 2025, includ și alte măsuri importante legate de monitorizarea timpului de lucru și sancțiuni mai stricte pentru respectarea normelor, potrivit eldiario.es
Punctul prevede ca durata maximă a muncii efective să fie de 37,5 ore pe săptămână, în medie anuală. În practică, acest lucru va duce la reducerea unei zile obișnuite de muncă de la opt ore la șapte ore și jumătate.
„Numărul de străini care cotizează în acest moment la asigurările sociale spaniole este de 2.785.000 dintr-un total de 20,5 milioane. Începând cu iulie 2015, când erau 1,6 milioane, lună de lună numărul acestora a crescut, înregistrându-se pentru martie 2024 acest record. Dintre aceştia, 340.514 sunt români, pe locul I între naţiunile rezidente în Regatul Iberic. Chiar dacă sunt mult mai mulţi decât românii, marocanii rămân pe locul doi la angajări. Urmează, la jumătate ca număr, columbienii, italienii, venezuelenii şi chinezi”, a transmis Alin Petrică, potrivit romania-actualitati.ro.
Ministerul Muncii estimează că aproximativ 12 milioane de angajaţi vor beneficia de această schimbare. Printre cei mai avantajați vor fi femeile și lucrătorii care fac parte din sectoarele vulnerabile, care, de multe ori, ajung să nu fie acoperiți de contracte colective.
„Din păcate, acesta din urmă este greu de reglementat. Este un fenomen acceptat ca fiind negativ, pentru că foarte mulţi străini, inclusiv români, nu au contracte, fapt ce îi privează de beneficiile aduse de cotizarea la asigurările sociale, în special vechimea în muncă. Sunt români şi românce în Spania care, deşi au muncit din greu în ultimii 15 sau chiar 20 de ani, nu au vechimea acumulată în muncă nici de câţiva ani, fapt ce le va aduce o situaţie complicată după vârsta de pensionare. În Spania trăiesc 6,5 milioane de rezidenţi străini. Oficial, români suntem 624.000, neoficial suntem peste un milion, motivul acestei diferenţe ţine de formulele diferite şi neelocvente de contorizare”, a adăugat Alin Petrică.
Nu putem să nu aducem în discuție faptul că reducerea timpului de lucru nu va implica o scădere a salariilor. Legea garantează nivelul de renumerație și protejează, de asemenea, drepturile angajaților. Oamenii care lucrează cu jumătate de normă se vor bucura de creșteri salariale.