La finalul anului 2024, Banca Națională a României a anunțat că, de la 1 ianuarie 2025, IRCC va scădea de la 5,99% la 5,66%. Astfel, cei care au împrumuturi luate după 2019 vor observa o reducere imediată a ratelor începând cu prima lună a anului nou, anunță BCR.
Pentru creditele cu dobânzi variabile, ratele sunt ajustate în funcție de doi indici de referință: IRCC și ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate). Deși ROBOR este folosit mai ales pentru creditele firmelor, până în 2019, acesta era aplicat și la creditele persoanelor fizice, iar IRCC a fost introdus pentru a înlocui acest indice. În timp ce IRCC se bazează pe tranzacțiile efective, ROBOR reflectă o medie a cotațiilor afișate.
Trebuie menționat că IRCC poate fi actualizat fie trimestrial, fie zilnic, în funcție de reglementările BNR. Astfel, deși scăderea este semnificativă, impactul asupra ratelor lunare nu va fi dramatic. Spre exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va scădea de la 2.100 de lei la 2.040 de lei. Cu toate acestea, având în vedere că ROBOR la 3 luni este în prezent la 5,91%, va mai trece un timp până când ratele vor scădea semnificativ.
BNR a adoptat o poziție prudentă în ceea ce privește scăderea dobânzii cheie, care rămâne la 6,5%. Deși inflația continuă să fie o problemă, România se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, ceea ce face dificilă controlarea acesteia.
Potrivit expertului Alexandru Rădulescu, managing partner la SVN Credit România, orice modificare a IRCC are un impact direct asupra celor care au împrumuturi, iar scăderea acestui indice se va reflecta imediat în ratele lunare ale românilor.
„IRCC este un indicator esențial în calcularea dobânzilor variabile, iar reducerea sa cu 0,33 puncte procentuale va genera economii pentru datornicii din România. Spre exemplu, pentru un credit de 30.000 de lei contractat pe 25 de ani, rata lunară va scădea de la 2.383 de lei la 2.317 lei, reprezentând o reducere de aproximativ 2,7%. Valoarea ratei lunare pentru cei care au un credit ipotecar cu dobândă variabilă va scădea semnificativ, ceea ce este o veste excelentă pentru debitori,” a spus Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit România, pentru Economica.net.
Vezi și Anunțul făcut de BNR pentru 2025. Românii trebuie să știe, Mugur Isărescu a luat decizia