UPDATE: Peste 50.000 de „veste galbene” au mărşăluit sâmbătă în Franţa pentru al 13-lea weekend consecutiv, potrivit Ministerului de Interne, protestele fiind din nou marcate de violenţe, îndeosebi la Paris, unde un manifestant a rămas fără patru degete de la o mână în faţa Adunării Naţionale (parlamentul Franţei), transmite AFP.
După trei luni de contestaţii neîntrerupte împotriva politicii economice şi sociale a preşedintelui Emmanuel Macron, 51.400 de oameni s-au mobilizat sâmbătă în întreaga ţară, dintre care 4.000 la Paris, potrivit ministerului citat.
Săptămâna trecută, 58.600 de oameni manifestaseră, dintre care 10.500 la Paris, a anunţat ministerul, ale cărui cifre sunt contestate de către „vestele galbene”.
UPDATE: Un protestatar care participa la o nouă manifestaţie a „Vestelor Galbene” şi-a pierdut o mână, după ce, potrivit martorilor, autorităţile au aruncat cu o grenadă în mulţimea care încerca să intre cu forţa în curtea Adunării Naţionale de la Paris, relatează postul France 24 şi Express.co.uk.
Cu toate acestea, circumstanţele incidentului nu sunt cunoscute. Autorităţile pariziene au informat pentru Le Figaro că protestatarul rănit a fost transportat la un spital local de către serviciile de intervenţie.
Alte proteste ale Vestelor Galbene mai au loc în oraşele Montpellier, Lille, Nantes, Rennes, Brest, Caen, Lorient.
Mobilizarea s-a diminuat în ultimele două sâmbete: 58.000 de persoane au manifestat în întreaga Franţă la 2 februarie, conform Ministerului de Interne, însă numărul a fost contestat de mişcarea de protest, care a revendicat un număr de 116.000 de manifestanţi.
La Paris, sute de manifestanţi au început să se adune din cursul dimineţii pe Champs-Elysées, de unde un grup se pregătea să pornească spre Champ-de-Mars, lângă Turnul Eiffel, potrivit unui jurnalist al AFP.
Conform unui sondaj de opinie difuzat joi, această mişcare de protest, începută în noiembrie, este susţinută de doi din trei francezi (64%).
Sloganurile recurente vizează poliţia, căreia i se reproşează recursul la violenţă, în special folosirea controversatelor lansatoare de bile de apărare (LBD), acuzate că au cauzat mai multe răni grave.
Două vehicule blindate ale jandarmeriei au fost mobilizate în faţa Arcului de Triumf, vandalizat la 1 decembrie.
În provincie, sunt prevăzute adunări la Bordeaux şi Toulouse, în sud-vestul Franţei – oraşe unde au loc de mai multe săptămâni mişcări de contestare marcate deseori de ciocniri cu forţele de ordine. Diverse manifestaţii şi acţiuni sunt programate de asemenea şi în alte oraşe, precum Lille (nord), Nantes, Rennes sau Brest (vest).
Numeroşi manifestanţi vor să se evite orice capitalizare politică, într-un moment în care lideri politici de la Roma şi-au înmulţit încurajările faţă de această mişcare în perspectiva alegerilor europene.