Veşti bune: Apa este curată în majoritatea destinațiilor de vacanță din Europa

Vești bune dacă aveți de gând să petreceți o vacanță la plajă în Europa, în această vară. Dintre apele pentru scăldat din Uniunea Europeană, 92,1 % îndeplinesc acum standardele minime de calitate a apei prevăzute de Directiva privind apa pentru scăldat.
Romania TV
24 mai 2012, 09:38
Veşti bune: Apa este curată în majoritatea destinațiilor de vacanță din Europa

Aceste ape includ și lacul Serpentine din Londra, care va găzdui mai multe evenimente olimpice, printre care se numără proba de maraton înot în ape deschise și proba de înot din cadrul triatlonului.

Rezultatele provin din ultimul Raport anual privind apa pentru scăldat al Agenției Europene de Mediu (EEA) și al Comisiei Europene, care descrie calitatea apei înregistrată în ultimul an în peste 22 000 de zone de scăldat (plaje, râuri și lacuri) din toată Europa.

„Îmi face plăcere să constat că, în Europa, calitatea apelor pentru scăldat rămâne, în general, superioară și s-a îmbunătățit față de anul trecut. O majoritate clară a europenilor este preocupată de probleme privind calitatea apei și dorește mai multe informații despre acest subiect. Prin urmare, trebuie să acționăm în continuare pentru a asigura adecvarea apelor noastre pentru toate utilizările legitime – de la scăldat, la băut – precum și sănătatea ecosistemului acvatic global”, a declarat comisarul pentru mediu, Janez Potočnik.

Jacqueline McGlade, profesor și director executiv al Agenției Europene de Mediu, a spus, de asemenea: „Calitatea apei de care dispun plajele și alte zone de scăldat este una din cele mai importante preocupări de mediu ale cetățenilor europeni. Dar în mai multe țări există încă probleme cu poluarea provenind din agricultură și din apele uzate menajere, așa că sunt necesare mai multe eforturi pentru ca publicul să beneficieze de apă sigură și curată.”

Conform raportului, în 77,1 % din zone calitatea este excelentă, adică respectă cele mai stricte valori orientative, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 3,5 puncte procentuale față de datele anului trecut. Aproximativ 93,1 % din apele pentru scăldat costiere au fost clasificate ca fiind „suficiente”, sau respectând valori obligatorii mai puțin stricte, ceea ce reprezintă o creștere de 1 %. Mai puțin de 2 % din apele pentru scăldat au fost neconforme.

Cipru, Croația, Malta și Grecia au avut rapoarte excelente privind apa din zonele de scăldat; în toate aceste țări, peste 90 % din zonele de scăldat se conformează celor mai stricte valori orientative (calitate excelentă), iar restul respectă valorile obligatorii. La celălalt pol, Țările de Jos, Bulgaria, Letonia, Luxemburg și Belgia au avut o proporție relativ scăzută a zonelor care se conformează valorilor orientative mai stricte, în special în cazul apelor interioare.

Calitatea apei în cele mai populare destinații de vară din Europa a fost, în general, bună, peste 90 % din zonele de scăldat conformându-se valorilor obligatorii. În Spania, Italia și Portugalia, peste 80 % din zonele de scăldat au o calitate excelentă a apei.

Calitatea globală a apelor pentru scăldat din UE s-a îmbunătățit considerabil din 1990 până în prezent. Procentul zonelor de scăldat costiere care nu respectă dispozițiile Directivei privind apa pentru scăldat a scăzut de la 9,2 % în 1990, la 1,5 % în 2011. Procentul zonelor de scăldat de pe apele interioare, care nu respectă valorile obligatorii, s-a redus de la 11,9 % în 1990, la 2,4 % în 2011, ultimul fiind unul din cele mai scăzute procente înregistrate până în prezent.

În Europa, apa pentru scăldat trebuie să fie conformă cu standardele stabilite de Directiva privind apa pentru scăldat din 2006, care trebuie pusă în aplicare până în decembrie 2014. UE publică anual un raport de sinteză privind calitatea apei pentru scăldat, pe baza rapoartelor pe care statele membre trebuie să le transmită înainte de sfârșitul anului precedent. Pentru raportul din acest an, toate cele 27 de state membre, precum și Croația, Muntenegru și Elveția, au monitorizat și au raportat calitatea apei pentru scăldat, ținând seama, cele mai multe dintre ele, de noile dispoziții.

Două treimi din zonele de scăldat s-au situat în ape costiere, iar restul, în râuri și lacuri. Cele mai multe ape pentru scăldat costiere se găsesc în Italia, Grecia, Franța și Spania, în timp ce Germania și Franța au cele mai multe ape pentru scăldat interioare.

Laboratoarele au analizat nivelurile atinse de anumite tipuri de bacterii, inclusiv de enterococii intestinali și Escherichia coli, care pot indica prezența poluării provenind, în principal, de la apele uzate menajere sau de la deșeurile din fermele de creștere a animalelor. Zonele sunt clasificate ca fiind conforme cu valorile obligatorii, conforme cu valorile orientative mai stricte, sau neconforme.

Cetățenii europeni pot obține informații despre calitatea apei din zona preferată de scăldat accesând site-ul sistemului de informare privind apele europene Water Information System for Europe (WISE). Site-ul permite utilizatorilor să descarce date și să consulte hărți interactive. Publicul poate, de asemenea, să comunice starea apelor locale utilizând site-ul Eye on Earth.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!